ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

10 tips till dig som är nyfiken på ditt hemland

Tanvir Mansur · 10 Okt 2016
Uppdaterad 10 Okt 2016
I Bangladesh finns det en scen för allt från hiphop och heavy metal, du måste bara leta ordentligt, skriver Tanvir Mansur.

I Bangladesh finns det en scen för allt från hiphop och heavy metal, du måste bara leta ordentligt, skriver Tanvir Mansur.


Varje gång vi besöker Bangladesh, måste vi gå hem till våra släktingar. Det är lätt att få en orättvis bild av sitt hemland om man bara hälsar på släkt och svarar på samma gamla frågor. Därför har jag några tips till dig som är nyfiken på ditt hemland på riktigt, skriver Tanvir Mansur.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje gång vi besöker Bangladesh, måste vi gå hem till våra släktingar. Sen äter vi mat med dem och ger presenter. Lunch hos en moster, sen middag hos en av morsans farbröder. Eller morbröder. Jag vet faktiskt inte. Vid varje måltid går vi genom samma slags manus. “Nu pluggar jag det här. Nu jobbar jag med det här.” Jag älskar min släkt, men efter ett tag blir det här tröttsamt. Jag kunde också bli behandlad som ett barn. Särskilt eftersom jag inte kan modersmålet särskilt bra. Det är som att du har en annan personlighet på det språket.

Det är lätt att få en dålig bild av sitt hemland, om du bara får se det här. Därför har jag några tips till dig som är nyfiken på ditt hemland på riktigt.

1. Åk utan dina föräldrar. Första gången du åker själv till hemlandet på egen hand, blir du mycket mer självständig. Du blir tvungen att lära dig språket, och blir sedd som en vuxen person.

►LÄS MER: Tanvir Mansur: Det är dags att terrorstämpla nazisterna

2. Ha ett tydligt uppdrag. Jag bodde i Bangladesh i två månader för att göra intervjuer till min uppsats på universitetet. Jag använde Google Maps och frågade människor efter vägbeskrivningar för att hitta kontor i gränder som jag annars aldrig hade gått in i. Du skulle kunna leta efter ett jobb, göra praktik eller vara volontär på en organisation i ditt hemland.

3. Skaffa egna intressen i staden. Jag gick på flera dansföreställningar i Dhaka, och en internationell fotofestival. I Bangladesh finns det en scen för allt från hiphop och heavy metal, du måste bara leta ordentligt.

4. Skapa nya vänskaper. När du har vänner som inte är släktingar, kan de bjuda med dig på de bästa äventyren. Jag har druckit så många glas te över hela staden och känner många i min egen ålder.

5. Bo inte med släktingar, men besök dem då och då. Jag bodde med en kompis som hade en egen lägenhet i Dhaka, men det går att hyra en bostad också. På så sätt kan du leva som vanligt och inte känna dig “bevakad” av din farmors kusins mamma.

6. Låtsas att du är turist i ditt hemland. Åk runt i landet, se alla fina saker som det står om i guideböckerna.

7. Ställ nyfikna frågor. Då lär du dig språket bäst.

►LÄS MER: Tanvir Mansur: Psykisk ohälsa kan vara ett värre tabu i minoritetsfamiljer

8. Var öppen för upplevelser dina föräldrar inte skulle ta med dig på. En vän tog med mig på firandet av den hinduiska högtiden Saraswati Puja. Några andra tog oss till ett katolskt bröllop på landsbygden.

9. Ta del av nyheterna. Då förstår du människors situation bättre.

10. Ring dina föräldrar på Viber. Berätta om alla häftiga saker du har upplevt. Fråga om de också har besökt de ställena, eller hur det var i deras ungdom.

Till slut blev det inte bara mina föräldrars hemland, utan även mitt land. Alla kan inte besöka sitt hemland. Men för de som kan åka, borde verkligen göra det. Nu behöver du bara boka biljetter.

+ När jag sen åker med familjen till hemlandet, så vet jag mycket mer om landet. Då kan jag börja ge dem rundturer.

- Det kan vara svårare för kvinnor att resa runt i världen. Då gör en bäst att fråga människor som bor där.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro