ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

12 saker du aldrig ska säga till någon som är gravid

Emelie Andersson · 28 Mar 2017
Uppdaterad 28 Mar 2017
Emelie Andersson listar saker hon och andra fått höra när de varit gravida.

Emelie Andersson listar saker hon och andra fått höra när de varit gravida. Foto: Privat


Att träffa någon som är gravid tycks få en del att tro att de kan säga precis vad som helst. Men det finns gränser för vad en person med gravidhormoner klarar av att höra.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag är gravid, för tredje gången. Något en kan räkna med är att folk oftast tar sig friheten att klappa på magen utan att fråga. Men under dessa graviditeter har jag även snappat upp en hel del kommentarer som andra gärna vill få fram av någon anledning. Jag har så klart inte upplevt alla dessa punkter själv men jag har hört andra berätta om kommentarer som fått hormonerna att flamma upp. Här kommer en lista på 12 saker som vi gravida är less på att höra.

”Tjenare tjockis, är du säker på att det bara är en därinne?” Visst är det kul? Jag är tjock för att det är ett barn där inne, jag fattar. Men för vissa är det där med vikt ändå känsligt. Och ja trots denna enorma mage är det endast en hyresgäst.

”Så vem är pappan och kommer han vara med? Barnet behöver ju en far.” Detta gäller främst alla som inte lever i det stereotypa förhållandet. Alla väljer själva hur de vill att deras barn ska växa upp och manliga förebilder behöver inte alltid vara pappan. Det kan vara någon annan.

”Passa på nu, för sen…” …kommer du inte få sova något, inte få någon egentid, du och din partner kommer aldrig ha romantisk tid för varandra, kommer du gå i sunkiga nedkräkta kläder och så vidare. Kan jag inte bara få njuta av att vara gravid åtminstone någon vecka innan jag måste tänka på hur mycket värre allt ska bli?

”Jag kommer lära den allt jag kan.” Detta kommer så klart oftast från en person man inte vill ska lära bebisen ”allt den kan”. Nej jag vill inte att mitt barn ska lära sig hur man sveper flasköl med sugrör ögonblicket den lämnar min vagina.

”Att föda är som att bryta alla ben i kroppen. När du tror att du kommer att dö, då är det bara det värsta kvar.”  Somförstföderska hörde jag denna och många andra skräckhistorier. Ja, vi har alla hört hur ont det gör och vi spenderar mycket av vår vakna tid att försöka att inte tänka på det. Ja, vi vet att vi kan spricka från A till Ö. Ja, vi vet att det kommer göra jävligt ont. Kan vi bara få slippa tänka på det tills det är dags. Jag vill hellre känna mig som en älg i skogen som plötsligt blir skjuten än en ko som väntar på slakt.

”Hur ska du ha råd, vet du hur dyrt det är att ha barn?” Den här har jag själv hört, speciellt med första barnet. Varken jag eller min karl hade jobb och vi bodde hemma hos min pappa. Men det löste sig. Ett barn överlever med begagnade kläder och vagn också.

”Kommer du verkligen klara av ett till barn?” Det är ju alltid kul att omyndigförklaras av någon som själv tog ett sms-lån för att köpa en utlandssemester.

”Du måste äta mer kött, fisk, fågel…” Det föddes ju barn en gång i tiden när vi levde på läder och lera. Låt andra få stoppa i sig vad de vill.

”Du kommer inte att klara av en förlossning, be om snitt.” Det får man främst höra från mammor eller vänner som har fött barn. Det är väldigt svårt att veta hur mycket just du tål. Jag själv trodde verkligen inte att jag skulle klara av en förlossning. Men efteråt så har jag insett att min kropp verkar vara gjord för att föda barn och det var mycket enklare än jag trodde.

”Du är gravid, inte sjuk.” Att vara gravid kan vara värre än att vara sjuk. Ibland är det som att vara magsjuk, febrig och ha ryggskott samtidigt.

”Jaha, vart ska ni flytta då? för ni kan ju inte bo kvar i er lilla tvåa?” Jo, det kan vi.

”Det är bara hormonerna som snackar.” Ja, det är mycket möjligt att det är hormonerna som snackar men behandla mig gärna som en människa, inte en hormonrobot som är inprogrammerad att ta åt sig av allt.

Emelie Andersson

pil
Fakta om debattören

27 år, bor i Uppsala, småbarnsmamma och bloggar påmediamamman.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Emelie Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro