ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

2 058 kubikmeter – volymen på de som drunknat på väg till Europa

Johan Norberg · 26 Nov 2014
Uppdaterad 26 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Många borgerliga tidningars ledarsidor har de senaste veckorna deklarerat att vi måste tala om volymfrågan vad gäller flyktingar. Och jo, volymfrågan finns på riktigt. Låt oss tala lite om de relevanta volymerna. 

2 058 kubikmeter. Så stor volym fyller de som drunknade i Medelhavet i försök att ta sig till Europa under årets nio första månader. I alla fall om de har en genomsnittlig kroppsvolym, så siffran bör justeras nedåt då många av de döda är barn. De flesta flyktingar hade haft råd att köpa flygbiljett till Europa och ta in på hotell, enligt en representant för Läkare utan gränser. Men vi förbjuder det, så de tvingas ge sina livs besparingar till samvetslösa flyktingsmugglare.

11,2 miljoner människor. Så många är enligt FN på flykt från förföljelse, våldtäkt, lemlästande. Världen upplever den värsta flyktingkatastrofen i mannaminne. Det beror på kriget i Syrien, där 66 800 människor har dödats bara i år, enligt Syrian Observatory for Human Rights. Vissa får huvudet avskuret och satt på påle av terrororganisationen IS. Andra slits i stycken när Bashar al-Assads helikoptrar överöser dem med oljefat fyllda med sprängämnen och metallskrot. Varje gång regeringen bombade bostäder i Aleppo brukade de i genomsnitt döda 50 personer, nu är det bara 15 som stryker med. Många är redan döda, andra har flytt. 1,1 miljon syrier är nu i Libanon, ett land med drygt fyra miljoner invånare. 

Detta är vad som står på spel. Vi kommer länge minnas hur vi agerade under denna katastrof. Jag förstår de ledarskribenter i DI, DN, SvD och Expressen som varnar för att välfärdsstaten inte är skapad för stora inflöden. Våra hårt reglerade bostads- och arbetsmarknader är avpassade för medelsvensson. Det är inte främlingsfientligt att bekymra sig om det, och flera av deras förslag är rimliga. Tvärtom riskerar vi en reaktion mot migration om vi inte klarar situationen. Men problemformuleringen oroar mig. Är det verkligen volymen människor som är problemet eller är det systemet? 

I Expressen skriver Anna Dahlberg att Sverige skulle kunna ta emot alla som behöver hjälp, vi har ju gott om plats. Men, skriver hon, vi är också en välfärdsstat, som vill att alla som kommer hit ska få jämlik chans. Därför kan vi inte ta emot så många som nu. Det är goda intentioner som gränsar till iskyla. Ska Sverige verkligen säga till familjer som flyr för att döttrarna inte ska bli våldtagna igen att de inte får nöja sig med låga ingångslöner och modullägenheter: ”Nejdå, vi kompromissar inte med jämlikheten här, hos oss ska ni ha hög boendekvalitet med tuffa bullerkrav, höga startlöner och förskola med 30 kvadrat lekyta utomhus per barn. Hoppsan, nu blev ni för dyra, då får vi skicka er tillbaka till al-Assad och IS.” 

+ Ljuva tonerDen svenska musikbranschens intäkter ökade 25 procent på fyra år. Ett tecken på att man har börjat hitta nya tekniska lösningar och intäktsmodeller efter alla pirathaverier. 

- Dyr symbolpolitikDet låter som ett dåligt skämt, men Miljöpartiet låter skattebetalarna betala fyra miljoner kronor varje dag för att få skjuta upp bygget av Förbifart Stockholm ett halvår.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro