ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

2012 blev ickehändelsens år

Johan Norberg · 26 Dec 2012
Uppdaterad 26 Dec 2012

klar

Artikellänk är kopierad

För mig har det blivit något av en tradition. När andra summerar det viktigaste som hände under året, funderar jag på allt som inte hände eller som fick orimliga proportioner. Mycket vi talar om är nämligen icke-nyheter i någon mening. Stefan Löfven lyfte Socialdemokraterna genom att inte säga något. Nya Moderaterna fortsatte att göra princip av att inte ha några principer. En läckt mobilvideo gjorde Sverigedemokraterna till årets stora nyhet, eftersom den avslöjade – hör och häpna – att de inte tyckte om mörkhyade.

2012 var fullt av icke-nyheter. TV4:s Kalla Fakta hävdade att Hennes & Mauritz kläder syddes av kambodjaner till slavlöner – trots att de tjänar dubbelt så mycket som andra arbetare. Hela Sverige upprördes över ”bandypojken” – en tioåring som påstods ha lämnats ensam i sex graders kyla av sin pappa för att han inte spelade tillräckligt bra. Hela nyheten visade sig snart innehålla endast två element: en pojke som lämnade en match tidigt samt usel källkritik.

En som stod lika lågt i kurs som bandypappan var fd finansministern Pär Nuder (S), som påstods ha roffat åt sig statsrådspension medan han dolde inkomster i det egna bolaget. Sanningen var att han tydligt redovisat nära en miljon i lön. Pensionen hade därför minskats till 6 000 kronor i månaden. Det var ändå för mycket – enligt Nuder själv, som nästan ett år före ”skandalen” hade skrivit och bett att få slippa statsrådspensionen. 

V issa tjänar på att överdramatisera. Över ett helt uppslag i Svenska Dagbladet beklagades nyligen att larmen om akrylamid i bl a chipsen inte hade lett till minskande halter. Visserligen tyckte inte ens forskarna själva att riskerna är stora. ”Modesta eller små” sa en i artikeln, ”mycket liten även om man är högkonsument”, sa en annan. Men det var tydligen ändå viktigt att slåss mot denna minimala risk, för ”vi har ambition att skydda folk från risker som är betydligt lägre”.

V i måste alltså bekämpa försumbara risker för att inte underminera en dyrbar hälsobyråkrati som bekämpar ännu mer försumbara risker. I artikeln citeras en forskare som också tycker att riskerna är små: ”Samtidigt, gör man inget åt akrylamid, vad ska man då göra åt exponeringar för kemiska ämnen där riskerna kanske är mycket mindre?”. Tja, vad sägs om ingenting?

Året avslutades med att jorden inte gick under. Tron att så skulle ske byggde på en misstolkning av Mayaindianernas tideräkning. Att en almanacka tar slut betyder inte att jorden går under, utan att man får köpa en ny almanacka. Men även om mayaindianerna faktiskt hade förutspått undergången angavs aldrig något skäl till att vi skulle fästa tilltro till deras naturvetenskapliga kunnande. Det var trots allt det folk som trodde att människan skapades av majs.

 Herman Kochs ”Middagen” – årets bästa läsning är ett svart, överraskande familjedrama över en trerättersmiddag på en holländsk restaurang.+ Familjedrama

– Fega hatare Det fega, anonyma hatet och hoten mot Aftonbladets Åsa Lindeborg efter granskningen av främlingsfientliga hemsidor.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro