ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

26 kvinnor: Vi kräver ett stopp på våldet mot oss

Kvinna till Kvinna · 18 Apr 2018
Uppdaterad 18 Apr 2018
Första raden från vänster: Alexandra Pascalidou, Amanda Lundeteg, Amelia Adamo, Anna Lidén.
Andra raden från vänster: Anna Serner, Antje Jackelén, Bahar Pars, Ebba Witt-Brattström.			
Tredje raden från vänster: Efva Attling, Eva Dahlgren, Eva Röse, Eva Zillén.	
Fjärde raden från vänster: Fanna Ndow Norrby	28, Kakan Hermansson	36, Katarina Ewerlöf, Kerstin Ekman.			
Femte raden: Kerstin Grebäck, Lisa Nilsson, Majgull Axelsson, Maria Lantz.		
Sjätte raden: Parul Sharma, Petra Tötterman Andorff, Stina Wollter, Suzanne Osten.
Stora bilderna: Linnéa Claeson och Lotta Lundgren.

Första raden från vänster: Alexandra Pascalidou, Amanda Lundeteg, Amelia Adamo, Anna Lidén. Andra raden från vänster: Anna Serner, Antje Jackelén, Bahar Pars, Ebba Witt-Brattström. Tredje raden från vänster: Efva Attling, Eva Dahlgren, Eva Röse, Eva Zillén. Fjärde raden från vänster: Fanna Ndow Norrby 28, Kakan Hermansson 36, Katarina Ewerlöf, Kerstin Ekman. Femte raden: Kerstin Grebäck, Lisa Nilsson, Majgull Axelsson, Maria Lantz. Sjätte raden: Parul Sharma, Petra Tötterman Andorff, Stina Wollter, Suzanne Osten. Stora bilderna: Linnéa Claeson och Lotta Lundgren. Foto: Pressbilder, IBL


Världen över utsätts kvinnor för våld just för att de är kvinnor. I dag på Kvinna till Kvinnas 25-årsjubileum kräver organisationen ett stopp på våldet mot världens kvinnor.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personerna som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det var 25 år sedan, 18 april 1993, som en grupp kvinnor samlades i ett upprop för att protestera mot de avskyvärda och systematiska våldtäkter som kvinnor utsattes för under Balkankrigen. Gensvaret blev enormt.

Över hela Sverige engagerade sig tiotusentals kvinnor i en gemensam ansträngning för att vara andra kvinnors räddning från våld och diskriminering. Snart bildades Kvinna till Kvinna som i ett kvarts sekel arbetat för att kvinnor ska få makt över sina egna liv och ett slut på sexuellt våld i krig.

quotation startRisken är stor att förövarna, trots de framsteg som skett, ändå kommer att gå fria.quotation end

Under åren som gått har frågan om sexuellt våld i krig kommit upp till diskussion på världsagendan och våldtäkt i krig är numera ett internationellt krigsbrott. Ändå nås vi fortfarande av rapporter om grova sexuella övergrepp i dagens Syrien och Irak, Sydsudan och mot folkgruppen rohingyas i Burma. Där utsätts kvinnor för utdragna tortyrliknande våldtäkter samtidigt som de tvingas se på hur deras män skjuts och deras barn slås ihjäl. Risken är stor att förövarna, trots de framsteg som skett, ändå kommer att gå fria.

Världen över utsätts kvinnor för våld just för att de är kvinnor. Enligt FN utsätts en av tre kvinnor i världen för våld under sin livstid och varannan kvinna som dödas faller offer för partner- eller familjevåld. Unicef rapporterar att en femtedel av världens alla kvinnor gifts bort som barn och en annan studie att hälften av alla kvinnor inom EU någon gång har utsatts för sexuella trakasserier.

quotation startI Sverige dödas runt 13 kvinnor varje år av en manlig närstående.quotation end

Höstens #metoo-rörelse visade att Sverige inte är förskonat och att det inte går att generalisera om vem som är förövare. I Sverige dödas runt 13 kvinnor varje år av en manlig närstående, och sju procent av landets kvinnor har blivit utsatta för sexuellt våld av en nuvarande eller tidigare partner.

Men det vi också vet är att förändring sker när kvinnor kommer samman och organiserar sig. Forskning visar att en stark feministisk rörelse är den enskilt viktigaste faktorn för att stärka kvinnors rättigheter.

25 år senare samlas vi därför återigen och kräver ett stopp på våldet mot världens kvinnor. Tillsammans är vi förändringen.

Alexandra Pascalidou, 47, journalist och författare, StockholmAmanda Lundeteg, 33, ekonom, VD Allbright, StockholmAmelia Adamo, 71, journalist, StockholmAnna Lidén, 70, medgrundare Kvinna till Kvinna, GnestaAnna Serner, 53, VD Svenska Filminstitutet, StockholmAntje Jackelén, 62, ärkebiskop, UppsalaBahar Pars, 39, skådespelerska, StockholmEbba Witt-Brattström, 64, professor, StockholmEfva Attling, 66, designer, StockholmEva Dahlgren, 57, artist, StockholmEva Röse, 44, skådespelare, StockholmEva Zillén, 58, senior rådgivare Kvinna till Kvinna, StockholmFanna Ndow Norrby, 28, journalist, Stockholm/BagarmossenKakan Hermansson, 36, skådespelare, konstnär, StockholmKerstin Ekman, 84, författare, HallstavikKerstin Grebäck, 75, fd Generalsekreterare Kvinna till KvinnaLinnéa Claeson, 26, juridikstuderande, handbollsspelare, StockholmLisa Nilsson,  47, artist, Stockholm/EnskedeLotta Lundgren, 47, författare o pgmledare, HägerstenMajgull Axelsson, 71, författare, Stockholm/LidingöMaria Lantz, 55, rektor Konstfack, StockholmParul Sharma, 42, människorättsjurist, StockholmPetra Tötterman Andorff, 44, tf generalsekreterare Kvinna till Kvinna, StockholmStina Wollter, 53, konstnär, programledare, UppsalaSuzanne Osten, 73, regissör, StockholmKatarina Ewerlöf, 58, skådespelare, Stockholm

pil
Om debattören

• Organisationen Kvinna till Kvinna arbetar för kvinnors rättigheter och fred.• 26 kvinnor har skrivit under debattartikeln.

pil
Hit kan du vända dig för att få hjälp

Kvinnofridslinjen(020–50 50 50) är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa.

unizon.se och roks.se kan du hitta en kvinnojour där du bor.

klar

Artikellänk är kopierad

Kvinna till Kvinna
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro