ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

7 idéer för att höja debattklimatet

Nina Åkestam · 12 Jan 2015
Uppdaterad 12 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

2014 kommer att gå till historien som ett år när folk verkligen inte höll med varandra. Det spelar ingen roll om det som diskuterades var Nicki Minaj, EU-­valet eller ”Sommar i P1”; allt gick att ha en högljudd åsikt om som ofta inkluderade att idiotförklara eventuella invändningar. Något som dock de allra flesta var rörande överens om var att vi inte gillade att ha det så. Debattklimatet som till stor del gick ut på att dunka förolämpningar i huvudet på varandra, medvetet missförstå (och missförstås) och önska död åt alla som inte höll med oss, var utan tvekan 2014 års bottennapp. Fördelen med ett debattklimat är att det är relativt enkelt att ändra på det. Inte minst nu, när varenda en av oss kan bidra till och styra diskussioner via sociala medier om vi inte tycker att traditionell media och deras debattörer håller måttet. Jag är övertygad om att det bästa sättet att bli en bra debattör är att försöka bli en bättre lyssnare. Det är ju liksom hela poängen med debatt, att svara på vad någon annan säger. Här kommer därför några idéer för hur man kan göra det. Jag lovar att göra mitt allra ­bästa för att följa dem under 2015, och hoppas att många andra också vill göra det. 1) Läs alltid hela texten innan du hissar eller dissar den. Inte rubriken (som ofta är skriven av någon annan). Inte ingressen. Inte tills ”man känner på sig vad de vill ­säga”. Utan varenda jäkla ord. 2) Läs allt enligt välvillighetsprincipen. Gör alltid den mest positiva tolkningen av vad den andra säger. Utgå ­ifrån att hen är påläst, genomtänkt och vill väl. Även om det inte stämmer kommer det att lyfta ditt svar (och därmed hela diskussionen) till en högre nivå. 3) Att ge någon en etikett som denna själv inte har valt, oavsett om det är rasist, feminist eller vänsterextrem, ­löser ALDRIG någonting. Gör inte det. 4) Bloggar är inte nyhetskanaler, de är åsiktsplatt­- form­ar. Ta därför alla faktauppgifter på bloggar med en stor nypa (skopa) salt, och kolla med flera källor. 5) Att något står i en stor dagstidning betyder förresten inte heller att det är sant. Även professionella journalister gör misstag, och kan också med flit snedvrida fakta för att ro hem en poäng. Alltså (igen): kolla alltid med flera ­källor. 6) Läs hela den tidigare debatten innan du kastar dig in själv. Dels kommer du då upptäcka att originaltexten ofta inte alls sa det meningsmotståndaren påstod att den gjorde, dels slipper vi att samma åsikt postas gång på gång på olika ställen. Nya åsikter är ju mycket roligare. 7) Säg vad du tycker, och var inte rädd. All debatt mår bra av fler röster. Det värsta som kan hända (i 99 fall av 100) är att någon tycker att du har fel. Och det är faktiskt, för de flesta av oss, bara nyttigt. Gott nytt debattår 2015!

+ Tokyo. Var där över nyår och kan inte tänka mig en bättre semesterstad. Inte minst nu när den svenska kronan köper ovanligt många yen.

- Facebook-sidan Avgå Stefan Löfven. Blandar personpåhopp med ­rena lögner och lite främlingsfientlighet på toppen. Om man önskar att de rödgröna inte hade vunnit valet finns det helt klart bättre sidor att gilla än den här.

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Åkestam
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro