ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

89 ölbryggare: Systembolaget hämmar oss och hindrar vår överlevnad

Metro Debatt · 9 Nov 2017
Uppdaterad 9 Nov 2017
Att sälja egenproducerad alkohol på gården från den egna produktionen är inte nödvändigtvis något som behöver krocka med Systembolagets verksamhet, skriver dagens debattörer. På bilden: Daniel Norlindh, Brewing Költur samt Craig Donovan, Nordic Kiwi Brewers.

Att sälja egenproducerad alkohol på gården från den egna produktionen är inte nödvändigtvis något som behöver krocka med Systembolagets verksamhet, skriver dagens debattörer. På bilden: Daniel Norlindh, Brewing Költur samt Craig Donovan, Nordic Kiwi Brewers. Foto: TT/Privat


Sveriges mikrobryggerier står upp för att få sälja sina egna produkter. Nu skriver de tillsammans ett öppet brev till Systembolagets vd Magdalena Gerger.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Hej Magdalena Gerger, vd för Systembolaget,

Efter att ha läst ditt brev till Sveriges riksdagsledamöter ser vi vikten av att bemöta dina argument. Vi anser det viktigt att inte tumma på sanningen, särskilt om man sitter i monopolsituation.

Vilka är vi? Vi är stolta företagsledare av små bryggerier; vi är hantverkare, akademiker, entreprenörer, vi är arbetsgivare och skattebetalare, men vi är också dina kunder. Vi utgör en del av de nästan åtta av tio nöjdaSystembolagskunder du lutar dig emot när du vill avvisa idéen om gårdsförsäljning. Enligt dig skulle gårdsförsäljning hota Systembolagets monopol och därmed folkhälsan. Nedan kommer vi att argumentera för att så inte är fallet. Dessutom vill vi inte avveckla Systembolaget, vi vill samexistera med Systembolaget. Våra värderingar och åsikter om folkhälsa och problematiken kring alkohol skiljer sig inte från dina.

Vi har svårt att förstå ditt resonemang kring varför hela den svenska alkoholpolitiken skulle vara hotad av att gårdsförsäljning skulle tillåtas i Sverige. Inte bara för att vi ser hur Finland gör en helt annan tolkning av situationen gentemot EU. Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning samt Centralförbundet för alkohol- och drogforskning har båda presenterat rapporter där man konstaterar att alkoholkonsumtionen sjunkit. Detta trots liberalisering av marknaden; ändrade införselkvoter, lördagsöppet på Systembolaget, självplock, med mera. Enligt Socialstyrelsens statistikdatabas har alkoholdödligheten också minskat.När Systembolaget själva beställer rapportersom går emot oberoende forskning måste neutraliteten och resultatet ifrågasättas. Svaret på frågan är således inte svart eller vit, såtillvida man inte vill att den ska vara det. Vi ser möjligheter i att tillsammans med Systembolaget verka för kvalitet och kunskap kring alkoholrelaterade frågor och samtidigt kunna vara en del av en upplevelsebaserad form av turism i Sveriges tätorter och landsbygd.Finlands regering har lagt fram en totalreform för alkohollagen om att tillåta blanda annat tillåta gårdsförsäljning. 

För oss finns det något osunt i att det enda företaget som säljer vår produkt över disk tar hem en vinst på264 miljoner kronor och vi anser att de nyttjar medlen för att försvara sin särställning. Samma företag styr processen för hur och vad som ska offereras. Systembolagets uppdrag är att begränsa drickandet men vi upplever att de samtidigt inte tillåter det man kallar för ”hyllvärmare” (dyrare produkter som rör sig långsammare). Vi ser i och med detta inte bara en likriktning av produkterna som säljs utan dessutom ger det stora producenter marknadsfördelar genom ett utvärderings- och distributionssystem som är fullständigt kopplat till Systembolagets egna marginaler. Allt detta hämmar kreativiteten och skaparglädjen som är så stark i vår bransch, och inte minst hindrar det bryggeriernas möjlighet till överlevnad.

Nej Magdalena, vi vill trots detta inte bidraga till att avveckla Systembolaget. Vi är inte emot reglering i form av öppettider, försäljningskvoter, eller inspektioner. Vi vill ha en bättre dialog och större möjlighet att agera. Vi vill kunna erbjuda spännande kvalitetsprodukter som inte får avslag för att de inte passar Systembolagets offertmall. Vi vill ha ett rättvist system där vi tillsammans kan vara stolta över god folkhälsa och sund konsumtion, där kvalitet självklart ska gå före kvantitet och där kreativitet och mångfald kan spira i hela landet. Därför vill vi ha gårdsförsäljning!

Den här debattartikeln är tidigare publicerad i ett annat format på www.skrivunder.com/gardsforsaljning.

pil
Fakta om brevet som skickades från Systembolagets vd

Magdalena Gerger hävdar att Systembolaget har Sveriges nöjdaste kunder som själva vill upprätthålla alkoholmonopolet. Vidare skriver hon att om man tillåter småskaliga producenter att själva sälja alkohol, så måste alla andra få samma rättigheter, enligt både EU och svenska statliga utredningar. Det här skulle enligt henne innebära en grundläggande förändring av svensk folkhälso- och alkoholpolitik.

Här kan du läsa det öppna brevet som Systembolagets vd Magdalena Gerger skrivit till Sveriges riksdagsledamöter.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Debatt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro