ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

90-talet blir det nya 60-talet

Jonas Cramby · 29 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

När en kollega, född på 80-talet såklart, häromdagen klagade på den skenande besatthet av 90-­talet han tyckt sig märka av den senaste ­tiden kände jag mig tvungen att varna honom. – Lika bra du vänjer dig, sade jag. Det kommer  antagligen bara bli värre.

Jag tror nämligen att 90-talet är på väg att bli det nya 60-talet och att 70-talisterna är de nya 40-talisterna.

Vi 70-talister är ju precis lika självgoda som 40-talisterna. Vi är lika övertygade om att vår kultur är den "riktiga", att den efterföljande bara är en urvattnad version och att det är det årtionde då vi råkade vara unga som alla andra avundas.– Jag tycker synd om er som missade 90-talet, tänker vi och skakar sorgset på huvudet när vi råkar halka in på ännu en modeblogg medan vi surfar runt efter lättklädda bilder på Justine Frischmann.

Jag kan tänka mig att det är precis lika fruktansvärt för en 90-talist att hamna bredvid en 70-talist på en hemmafest och tvingas lyssna på ändlösa historier om när Fidget spelade på Hannas källare eller hur man drack California White i Kung Fu-dräkt på Lollipopfestivalen -96 som det var för en 60-talist att lyssna på en 40-talist tjata om när han rökte holk med Monica Dominique på Gärdesfestivalen -69.

Det dröjer nog heller inte länge innan vi får se ­på­kostade lyxutgåvor av Bustys debutalbum eller tretimmars dokumentärer om de legendariska inspelningarna av Popsicles svåra andra album "Lacquer".

Och det är definitivt bara en tidsfråga innan ­medel­ålders indiegubbar i urtunnande pottfrisyrer och med två flaskor Blue Nun i en skivväska från Delicious Vinyl startar konversationer med ungdomar utanför systembolaget och, efter att ha hetsat upp sig precis som den övervintrade 40-talisten i Youtube-klippet "En tragisk generation", går därifrån skrikande:– I min generation hade vi Oasis, Pulp och Pineforrest Crunch. Vad har ni? Tv-programmet "Jag vill bli Popstjärna". När jag ser er generation så ser jag bara folk som har gulliga kläder och sjunger andras låtar. Ja, ni kanske har gulliga kläder men ni kan max en låt! Ni är en tragisk generation. NI ÄR INTE INDIE!

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro