ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

90-talisterna har knytblus och pärlcollier

Jonas Cramby · 13 Jun 2011
Uppdaterad 13 Jun 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag var med om en sådan fruktansvärt otrevlig grej här­omdagen. Jag stod i kön på Ica när en ung tjej, hon kunde inte ha varit mer än 18, plötsligt niade mig. Det är sant, som från ingenstans sa hon, ”Ni kan få gå före om Ni vill” och log vänligt. Det var som ett slag i ansiktet. Jag menar: hon tilltalade mig precis som om jag vore äldre! Varför gjorde hon det? Vi ungdomar säger ju ”hörru” eller ”dude” till varandra. Eller som jag brukar säga till kidsen i Björns trädgård när jag rullar upp på min longboard: ”WAAAA-SUUUP!” Sedan sorterar jag mina Pokémonkort så att alla kan se, dricker lite bajamajatvål och kör lite Vogueing. För jag kan ju inte vara äldre, det är helt omöjligt. Jag är ju nere med både punkrock och gangstarap. Jag älskar ju till exempel NWA:s ekivoka texter samt respektlösa hållning gentemot myndighetspersoner. Jag har festat med veganer va. Jag har haft långt hår va, ner till ryggen va. Jag har haft skinnstövlar, läderbyxor, åkt lowriderbil va. Jag har kräkts i en kung fu-dräkt på bussen från Lollipopfestivalen där jag dj:ade i Expressen Fredag-tältet va. Jag kan referera till Youtubefenomen va.Min polare sa att jag inte skulle bry mig för mycket eftersom den duktiga Blondinbellagenerationen tydligen är sådan. De nymoralistiska 90-talisterna har knytblus och pärlcollier, personliga råvarumäklare och skalbolag. Och de ser alla ut som 1,50 långa Antonia Ax:son Johnsons men med fantastisk hy, sa han. En gång när han skulle käka lunch hörde han hur P G Gyllenhammar stod och knarrade i kön bredvid honom – men när han kollade så var det bara en förstagluttare som beställde en kidsbox! True story. Dagens ungdomar är helt enkelt drivna, framgångsrika, okomplicerade, duktiga, självsäkra, politiskt medvetna och det värsta av allt: de är oerhört artiga. Artiga? När blev ungdomen plötsligt så artig? Annat var det på min tid när det enda sätt vi hade att kommunicera med de vuxna var att sucka högt och himla med ögonen och superduperlångsamt lyfta ner fötterna från tunnelbanesätet. Det var tider det. När ska egentligen dagens ungdom lära sig lite hyfs och börja vara otrevliga mot oss äldre? Naturen. Nästan perfekt, förutom alla satans småkryp. Staden. Också bra, men inte just nu.+

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro