ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Abdulla Ahmad Miri: Arbetsförmedlingen behöver hjälpa företag att ta in praktikanter

Abdulla Ahmad Miri · 22 Sep 2017
Uppdaterad 22 Sep 2017
Min handläggare på Arbetsförmedlingen satte stopp för en förlängning av min praktik. Han menade att banken ville ”utnyttja mig”, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Min handläggare på Arbetsförmedlingen satte stopp för en förlängning av min praktik. Han menade att banken ville ”utnyttja mig”, skriver Abdulla Ahmad Miri. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT


Min situation löste sig. Men det gör det tyvärr inte för alla. Vi har i dag ett problem på Arbetsförmedlingen. Många arbetsgivare har stora rekryteringsbehov som nyanlända skulle kunna fylla. Företag måste ges möjlighet att ta in praktikanter så att människor som lever i utanförskap får en väg in på arbetsmarknaden, skriver Abdulla Ahmad Miri.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag kom till Sverige 2013, då jag var 26 år. Precis som många andra var jag alltså i arbetsför ålder och utbildad, hade erfarenhet från mitt gamla jobb på FN och från banksektorn i Syrien och stora ambitioner att utveckla mig vidare. Trots detta blev min väg in på den svenska arbetsmarknaden en snårig process. Bara att få ett uppehållstillstånd tar runt tio månader och under den tiden får man inte ta några kvalificerade jobb.Under väntetiden tog jag på eget initiativ kontakt med Röda korsets språkkafé för att lära mig svenska. Detta eftersom man inte får plugga SFI (svenska för invandrare) om man inte har uppehållstillstånd. Samtidigt började jag skicka ut mitt cv och sökte över 100 jobb men fick ingen respons alls. Vissa arbetsgivare accepterade inte mina yrkesreferenser från Syrien.

Minus: Svårt ta sig ut ur t-banevagnen i rusningstrafik på grund av alla som samtidigt tränger sig in.Plus: Jag har ett jobb som ge mig trygghet och ett värde i samhället.

Abdulla Ahmad Miri

klar

Artikellänk är kopierad

Abdulla Ahmad Miri
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro