ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Abdulla Ahmad Miri: Det går inte att skylla allt på oss nyanlända

Abdulla Ahmad Miri · 15 Dec 2018
Uppdaterad 15 Dec 2018
Hemlösheten är en skam för oss alla, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Hemlösheten är en skam för oss alla, skriver Abdulla Ahmad Miri. Foto: Jon Tyson/Unsplash


Behovet av bostäder har ökat efter flyktingvågen. Men problemet är att tillgången på bostäder i Sverige drivs av köpkraft och inte av behov, skriver Abdulla Ahmad Miri.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Julen närmar sig med stormsteg och det blir återigen angeläget att prata om de hemlösa som fryser på gatorna. På Facebook läste jag kommentarer på en artikel som handlade om hemlösheten i Sverige. Kommentarerna skyllde hemlösheten på oss nyanlända.

Jag kände ännu en gång hur vårt samhälle är så jäkla kallt, hur vissa ställer svaga grupper mot varandra. Nyanlända mot infödda, ensamkommande mot hemlösa.

Det går inte längre att skylla allt som händer på oss – att rida på vågen som egentligen är en bluff och påstå att vi nyanlända är orsaken till det ökande antalet hemlösa i landet. Sverige har precis som alla andra länder samhällsproblem, men det är farligt att blanda ihop allting med flyktingkrisen.

Behovet av bostäder har ökat efter flyktingvågen. Men problemet är att tillgången på bostäder i Sverige drivs av köpkraft och inte av behov. Det betyder att företagen bygger mest för människor som har råd att köpa, utan att tänka på de som har en låg inkomst och inte kan köpa en bostad. Att hemlösheten ökar beror i grunden allt oftare på låga inkomster, som jag ser det.

quotation startJag kände ännu en gång hur vårt samhälle är så jäkla kallt, hur vissa ställer svaga grupper mot varandra.quotation end

Hemlösheten är en skam för oss alla, och vi bär alla skulden till detta. Staten som inte har underlättat byggandet av hyresrätter med hyror som passar de som har låg inkomst. Det civila samhället som ökar hyrorna och gör det omöjligt för många hemlösa att hyra i andra hand. Politiker som bidrar till att öka klyftorna mellan olika grupper i samhället och lämnar dörren öppen för att skylla på oss nyanlända.

Istället för att vända sig bort ifrån problemet med en suck och direkt skylla på flyktingar, som inte behöver straffas ännu mer för sin redan förskräckliga livssituation, krävs det mer insatser från samtliga aktörer på bostadsmarknaden.

Bostadsbristen är tuff men hemlösheten går att lösa om viljan finns. I dag finns det alldeles för många sätt att fly undan ansvaret och ett av dem är att skylla problemen på flyktingar.

Abdulla Ahmad Miri

Plus: Julen.Minus: Att fira julen utan min familj.

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri

klar

Artikellänk är kopierad

Abdulla Ahmad Miri
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro