ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Abdulla Ahmad Miri: Extra viktigt för oss nya medborgare att rösta

Abdulla Ahmad Miri · 24 Aug 2018
Uppdaterad 24 Aug 2018
Nyanlända hamnar i kläm mellan nazister som ser oss som ett hot mot landet och radikala grupper som sätter press på oss och försöker uppmana oss att inte rösta i valet eftersom lagen bör utformas efter islam.

Nyanlända hamnar i kläm mellan nazister som ser oss som ett hot mot landet och radikala grupper som sätter press på oss och försöker uppmana oss att inte rösta i valet eftersom lagen bör utformas efter islam. Foto: TT, Metro


Vi vill gärna bli en politisk kraft att räkna med i samhället, och inte begränsas i våra rättigheter. Vi ska aktivt motarbeta de krafter som hotar demokratin, skriver Abdulla Ahmad Miri.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Årets val är mycket speciellt för oss som kommit från Syrien och blivit svenska medborgare. Vi hör många som pratar om hur viktigt det är att rösta, speciellt eftersom färre utlandsfödda röstar jämfört med inrikesfödda.

Många nyanlända kommer från länder där religion eller diktatur styr, vi flyr från diktatur i längtan efter demokrati. Många har upplevt krig och förtryck i sina hemländer där det finns en utbredd uppfattning om att makten inte ska utgå ifrån folket utan att högre makter ska bestämma över politiken.

I Sverige hamnade många av oss i utsatta förorter eller utanförskapsområden där fundamentalistiska grupper och kriminella gäng har lyckats växa sig starka. De försöker kontrollera folk som flytt till Sverige för att säkra sin rätt att leva och verka i en demokrati, människor som inte vill bibehålla de traditioner och kulturer som de ha flytt ifrån.

Nyanlända hamnar i kläm mellan nazister som ser oss som ett hot mot landet och radikala grupper som sätter press på oss och försöker uppmana oss att inte rösta i valet eftersom lagen bör utformas efter islam och att samhället ska styras utifrån islams regler.

Vi nyanlända kan aldrig acceptera de som aktivt försöker påverka vårt sätt att leva här. Religiösa övertygelser ska inte påverka våra politiska åsikter, vi är många som har mycket svaga demokratiska traditioner i bagaget och som saknat möjlighet att påverka makten.

quotation startVi lever äntligen i ett demokratiskt land och vi har ett ansvar och en vilja att leva ut och förmedla vad demokrati innebär.quotation end

Därför vi vill gärna bli en politisk kraft att räkna med i samhället, och inte begränsas i våra rättigheter. Vi ska aktivt motarbeta de krafter som hotar demokratin. Vi ser det låga valdeltagandet från invandrare som kom innan 2015 som ytterligare en aspekt av utanförskap som måste fixas. Vi lever äntligen i ett demokratiskt land och vi har ett ansvar och en vilja att leva ut och förmedla vad demokrati innebär. Mat, vatten och tak över huvudet är inte allt för oss. Kampen för demokrati är inte över än.

Vi måste använda vår röst, annars kommer någon annan att använda vår tystnad.

Abdulla Ahmad Miri

Plus: Första semestern med min fru som kom nyligen från Syrien.Minus: Blev skadad i benet under min semester!

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri

klar

Artikellänk är kopierad

Abdulla Ahmad Miri
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro