ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Abdulla Ahmad Miri: Jag kan inte åka tillbaka till Syrien fast jag vill

Abdulla Ahmad Miri · 30 Nov 2018
Uppdaterad 30 Nov 2018
"Presidenten svarade oss som vågade höja rösten och drömma med dödligt våld och pölar av blod", skriver Abdulla Ahmad Miri.

"Presidenten svarade oss som vågade höja rösten och drömma med dödligt våld och pölar av blod", skriver Abdulla Ahmad Miri. Foto: NurPhoto via Getty Images


Jag har flera gånger fått höra att vi nyanlända inte vill tillbaka, skriver Abdulla Ahmad Miri.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Förra veckan hade jag en diskussion med en kille som efter att ha fått veta att jag kommer ifrån Syrien, sa: ”Nu när kriget har tagit slut måste du åka tillbaka och återuppbygga ditt hemland.”

quotation startAtt vi vill stanna här i Sverige för att utnyttja systemet, ta bidrag och göra ingenting. De som påstår detta förstår inte att ingen vill lämna sitt hem eller sina nära och kära utan starka skäl.quotation end

Jag försökte först förklara för honom att kriget inte har tagit slut som han tror, utan diktatorn som tvingade oss att fly sitter kvar som president. Sedan berättade jag om hur jag kom hit. Om hur vi i början demonstrerade för demokrati i Syrien och hur presidenten svarade oss som vågade höja rösten och drömma med dödligt våld och pölar av blod. Hur han visade sina militära muskler och använde kemiska vapen mot civila. Jag berättade om hur vi, många miljoner människor som tvingats på flykt runt om i världen, drömmer om att kunna åka tillbaka till Syrien.

Jag har tillräckligt med kraft, vilja och förmåga att arbeta och återbygga mitt land. Jag behöver inte en påminnelse för att göra det och jag är inte rädd att börja från ruta noll om jag ska dit igen. Jag är inte rädd att kliva in i det okända efter kriget, jag är övertygad att jag kan lyckas med mina kunskaper överallt i världen.

Trots att jag trivs så bra här känner jag alltid att jag har ett stort ansvar, en dragningskraft som inte vill ge vika. Det är en längtan att åka tillbaka till mitt hemland och återbygga det, men hur kan jag göra det när diktatorn som tvingade oss att fly fortfarande sitter vid makten?

Jag har flera gånger fått höra att vi nyanlända inte vill tillbaka. Att vi vill stanna här i Sverige för att utnyttja systemet, ta bidrag och göra ingenting. De som påstår detta förstår inte att ingen vill lämna sitt hem eller sina nära och kära utan starka skäl. Vem vill inte träffa sin familj och alltid vara nära dem?

Världen måste förstå att vi som flytt är en viktig del av lösningen när de stora länderna träffas för att diskutera situationen i Syrien. Vi kommer att bli framtidens fredsmäklare och demokratiambassadörer i Syrien. Förändringsarbetet måste bygga på oss – landets egen befolkning, vi som kommer att återbygga vårt land.

Vi är så tacksamma gentemot alla länder som hjälpte oss under kriget – men tänk inte att vi kom hit för att utnyttja er.

Abdulla Ahmad Miri

Plus: Lyckad Marslandning igen av Nasa.

Minus: Regeringsbildningen 2018.

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Abdulla Ahmad Miri
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro