ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Abdulla Ahmad Miri: Alla barn har inte varit utomlands i sommar

Abdulla Ahmad Miri · 11 Aug 2018
Uppdaterad 11 Aug 2018
Abdulla Ahmad Miri.

Abdulla Ahmad Miri. Foto: Unsplash


Sommaren kan vara jobbig för många föräldrar och för deras barn. Så föräldrar, hjälp till genom att lära era barn att inte fråga andra utsatta barn vad de har gjort i sommar, skriver Abdulla Ahmad Miri.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Sommarlov är något de flesta i Sverige ser fram emot, men inte barn vars föräldrar inte har råd att åka utomlands. Sommaren kan vara jobbig för många föräldrar och för deras barn. Antingen för att de inte har möjlighet att vara så mycket med barnen som de vill eller för att aktiviteter med barnen kostar så mycket.

– Varför reser vi inte utomlands som mina andra kompisar?, frågade min kompis son honom.

Sonen känner sig ensam när han får tillbringa sommaren på tomma lekplatser eller framför teven medan hans kompisar är bortresa. Han har tidigare fått höra från hans kompisar i skolan om vad de gör och vill göra.

quotation startMin vän kämpar oerhört hårt för att få vardagen att funka, för att att barnen ska kunna uppleva en sommar med aktiviteter som många av deras vänner får göra.quotation end

Barn är glada att få berätta om sina upplevelser för sina vänner i området eller i skolan och de brukar till exempel jämföra vem som varit i flest länder. Min kompis kom under kriget från Syrien och han bor nu i en förort till Stockholm. Han studerar svenska och jobbar hårt för att kunna klara sig men har tyvärr inte råd att åka på semester utomlands som andra familjer.

– Var ska pengarna komma ifrån när lönen knappt räcker till mat efter att räkningarna är betalda?, sa han.

Min vän kämpar oerhört hårt för att få vardagen att funka, för att att barnen ska kunna uppleva en sommar med aktiviteter som många av deras vänner får göra. Men barn har många behov som inte alltid blir mötta och det kan vara svårt att förklara situationen för dem när de känner sig avundsjuka på andra barn som berättar om sina semestrar. Det är inte bara vuxna som uppskattar att få komma bort från vardagen och uppleva något nytt utan barn längtar också efter att få vara i en annan miljö. Barn kan påverkas negativt av svåra uppelvelser som att ha vuxit upp i fattigdom, men man ska inte behöva skämmas eller känna sig mindre värd för att man inte reser bort under sommarlovet.

Så föräldrar, hjälp till genom att lära era barn att inte fråga andra utsatta barn vad de gjort i sommar. Lär dem istället att vara nyfikna och berätta om vad de önskar eller hoppas på. För runt om oss finns många barn som bara drömmer om ett helt vanligt liv som alla andra.

Abdulla Ahmad Miri

Plus: Långa ljusa kvällar är fortfarande här.

Minus: Varför man ska vara med i facket när de inte gör så mycket för den som har problem och är nyanländ?

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Abdulla Ahmad Miri
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro