ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Abdulla Ahmad Miri: Arabvärlden kan inte stå för demokrati

Abdulla Ahmad Miri · 4 Nov 2018
Uppdaterad 4 Nov 2018

Foto: Unsplash


Vi lider av akut demokratiunderskott i arabvärlden och yttrandefriheten har blivit sämre och sämre, skriver Abdulla Ahmad Miri.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Kriget kunde ta allt av mig utom mina minnen från barndomen. När som helst kan jag återkalla minnet av hur jag satt tillsammans med min bästa kompis och pratade om framtiden: Att bli 30, 40, 70 år, att gifta sig, få barn, bli äldre och minnas gamla tider tillsammans. Plötsligt blev jag en flykting och flydde landet. Han blev fängslat på grund av ett inlägg på Facebook mot regimen. När jag fick reda på det år 2012 gick jag runt som i en dvala ett par veckor. Smärtan brände i bröstet, jag kände mig maktlös, stora tårar rann på mina kinder. Sådana minnen sitter kvar hela livet, din röst finns fortfarande i mitt huvud.

quotation startDet finns inget som ursäktar att människor i förtrycks, torteras och förnedras.quotation end

Det är inte lätt att vara en arab i dessa dagar. Möjligheterna att uttrycka sig fritt är starkt begränsade och journalister som uttrycker kritik mot regimen har alltid varit en utsatt grupp. Diktaturer skräms av journalister och vill alltid tysta dem. För några veckor sen bekräftade diktaturen i Saudiarabien att Jamal Khashoggi, en saudisk journalist, dödades på konsulatet i Istanbul. Jag nåddes av den fruktansvärda nyheten via Al-Jazeera TV direkt när jag vaknade på morgonen. Jag mådde fruktansvärt dåligt. Är tortyr, fängelse, övergrepp och död det enda sättet att behandla journalister på? Det finns inget som ursäktar att människor i förtrycks, torteras och förnedras. Vi lider av akut demokratiunderskott i arabvärlden och yttrandefriheten har blivit sämre och sämre. Samtidigt vill världen fortsätta göra affärer med de diktaturerna, världen fortsätter sälja vapen till dem oavsett de mänskliga rättigheter som kränks systematiskt varje dag.

I Sverige är yttrandefriheten grundlagsskyddad och jag är stolt över att offentligt kunna uttrycka mina åsikter inom rimliga gränser, utan att bli fängslad. Men jag är fortfarande väldigt rädd att kritisera den syriska regimen eller IS. Man kan ibland inte ens protestera mot dem. Jag hör historier om att det finns många som filmar och skickar rapporter till ambassaden vad gäller folks aktiviteter här i Sverige och jag vill inte att min familj som är kvar där ska få plikta med sitt liv på grund av detta.

quotation startVi lider av akut demokratiunderskott i arabvärlden och yttrandefriheten har blivit sämre och sämre.quotation end

Khashoggis sista krönika hette: ”Vad arabvärlden behöver är yttrandefrihet” och kampen mot detta ska fortsätta, förhoppningsvis med att världen någon dag ska stoppa affärer med arabvärldens diktaturer!

Abdulla Ahmad Miri

Plus: Ett spännande möte med Annie Lööf om integration.

Minus: Nu blir det mörkt!

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri

klar

Artikellänk är kopierad

Abdulla Ahmad Miri
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro