ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Abdulla Ahmad Miri: Fina fördomar om Sverige blir fula av samhällets segregation

Abdulla Ahmad Miri · 18 Nov 2017
Uppdaterad 18 Nov 2017
"Under min tid i Malmö fick jag ofta höra att svenskar är rasister", skriver Abdulla Ahmad Miri.

"Under min tid i Malmö fick jag ofta höra att svenskar är rasister", skriver Abdulla Ahmad Miri. Foto: Scanpix/TT


När jag kom till Sverige 2013 bodde jag i Malmö, i bostadsområden med bara invandrare och där människor känner sig väldigt isolerade, vilket i sin tur lägger grunden till fula fördomar om Sverige och svenskar. Jag kan ju mycket väl se och förstå varför somliga av dem uppstår, men jag tycker inte att de stämmer, skriver Abdulla Ahmad Miri.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

När jag var barn brukade jag titta på en serie för barn som heter Vicky. Det var genom den jag skapade min första bild av Sverige: isbjörnar går på gatorna, ett folk som bor i röda hus, som älskar köttbullar, dricker jordgubbssaft och som blir röda i ansikte när de skrattar. Alla är blonda med blå ögon. Jag trodde att alla svenskar levde som samer med snö året runt. Det var just dessa bilder som jag hade i mitt huvud till dess att jag blev lite äldre, då min bild av Sverige förändrades. När jag hörde ordet ”Sverige” såg jag istället Olof Palme, Volvo, SAAB, Spotify, Skype, IKEA, H&M, Ericsson och Nobelpriset.

Majoriteten i Syrien associerar Sverige med något mycket positivt. Samtidigt finns det naturligtvis också fördomar. Många tror till exempel att folk i Sverige bara kör Volvobilar, att de bara arbetar sex timmar om dagen, att hundarna i Sverige har lika mycket rättigheter som människor, att sophämtarna har den bästa lönen i landet, att svenskarna har ett perfekt liv och att de till slut inte står ut och begår självmord. Just det där är en ganska utbredd felaktighet, eftersom Sverige inte alls ligger högst i statistiken vad gäller folk som begår självmord.

När jag kom till Sverige 2013 bodde jag i Malmö, i bostadsområden med bara invandrare och där människor känner sig väldigt isolerade, vilket i sin tur lägger grunden till fula fördomar om Sverige och svenskar. Jag kan ju mycket väl se och förstå varför somliga av dem uppstår, men jag tycker inte att de stämmer. Under min tid i Malmö fick jag ofta höra att svenskar är rasister och att man måste byta sitt namn för att få jobb, att svenskar är otrevliga och inte vill umgås med personer som har utrikesbakgrund. Att de är tysta och inte vill sitta bredvid oss på bussen eftersom vi luktar illa, att de tycker att vi invandrare är smutsiga och inte vill ta oss i handen.

Efter att jag flyttade till Stockholm och började umgås mer med svenskar började jag förstå vad svenskhet innebär – att det är mycket mer än bara matlådan och semester. Och jag märkte en tydlig skillnad i attityd mellan invandrare som bor i segregerade och de som är väl integrerade i det svenska samhället.

Plus: Att Sveriges herrlandslag i fotboll gick till VM 2018Minus: Ilskan bland en del killar efter min senaste krönikaAbdulla Ahmad Miri

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri 

klar

Artikellänk är kopierad

Abdulla Ahmad Miri
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro