ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Abdulla Ahmad Miri: Integrationen går att lösa

Abdulla Ahmad Miri · 4 Jun 2018
Uppdaterad 4 Jun 2018
Abdulla Ahmad Miri är helt övertygad om  att integrationsutmaningen går att lösa., bara viljan till samarbete finns mellan politiker och de organisationer och företag som spelar en stor roll för integrationen.

Abdulla Ahmad Miri är helt övertygad om att integrationsutmaningen går att lösa., bara viljan till samarbete finns mellan politiker och de organisationer och företag som spelar en stor roll för integrationen. Foto: shutterstock, Metro


Människor som kommer till Sverige med kompetens och förmågor måste inte hamna i utanförskap, skriver Abdulla Ahamad Miri.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det stora antalet flyktingar som kommit till Sverige den senaste tiden, och hur det politiskt hanterats, har gjort frågan om integration mer aktuell. Ett av de största teman i valet 2018 kommer att vara flykting- och integrationsfrågor. Därför arrangerade mediehuset Metro tillsammans med Axfoundations integrationsinitiativet Öppna dörren under Integrationsdagarna – en konferens om Sveriges bästa integrationsinitiativ. Konferensen lyfte fram lyckade exempel från verkligheten med syfte att skapa en lösningsfokuserad integrationsdebatt.

Konferensen var spännande med många tips och idéer för hur man ska gå vidare för att hitta bra lösningar. Den genererade många lärdomar, nya nätverk och resulterade i givande diskussioner. För att öka förståelsen och minska fördomar om integrationen i Sverige krävs möten, interaktion och kommunikation. Det behövs en attitydförändring och inkluderande mötesplatser där alla initiativ och organisationer som är aktiva i integrationsfrågor kan mötas och lära av varandra. Där man kan berätta om sina erfarenheter, dela tankar och ställa frågor till varandra. Möten skapar ju möjligheter, ingen vinner på att bara peka finger eller enbart prata om vem som bär skulden till Sveriges icke fungerande integration.

Det talas mycket om integration från politikernas sida. Men jag saknade dem under konferenserna. Saknar en politisk analys om hur integrationen kan förbättras. Jag tycker politikerna borde föra en tydligare dialog med de organisationer som faktiskt arbetar med integration i praktiken. Det är de som är experterna på sina områden och kan berätta om vad faktiskt händer i en integrationsprocess och vad de faktiskt är i behov av.

Jag är övertygad om att integrationsutmaningen går att lösa, bara viljan till samarbete finns mellan politiker och de organisationer och företag som spelar en stor roll för en lyckad integration. Vi behöver helt enkelt seriösa samtal mellan politikerna och alla goda krafter i samhället.

Låt oss våga möta varandra. Människor som kommer till Sverige med kompetens och förmågor måste inte hamna i utanförskap. Jag är helt övertygad om att personer som flytt över halva världen är redo att integrera sig om de bara hittar någon som kan hjälpa dem litegrann.

Abdulla Ahmad Miri

Plus: Äntligen fått jag besked från Migrationsverket och min fru får snart komma till Sverige.

Minus: Mataffärer som anställer rasistiska personer som bemöter folk illa.

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Abdulla Ahmad Miri
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro