ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Abdulla Ahmad Miri: Kvinnorna är de stora förlorarna i kriget i Syrien

Abdulla Ahmad Miri · 9 Mar 2018
Uppdaterad 9 Mar 2018
Rapporter visar att FN-medarbetare i Syrien byter hjälp mot sexuella tjänster.

Rapporter visar att FN-medarbetare i Syrien byter hjälp mot sexuella tjänster. Foto: Gail Orenstein/NurPhoto/REX


"Jag satt en kväll framför datorn och tittade på nyheterna medan tårarna vällde upp i ögonen på mig när min fru skickade mig en länk", skriver Abdulla Ahmad Miri.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Under de senaste veckorna har våldet i Syrien återigen eskalerat, med flyganfall särskilt i Östra Ghouta. Och våldet drabbar alla, även kvinnor och barn. Jag satt en kväll framför datorn och tittade på nyheterna medan tårarna vällde upp i ögonen på mig när min fru skickade mig en länk:

”Syria conflict: women sexually exploited in return for aid”.

I BBC-artikeln berättar hjälparbetaren Danielle Spencer att problemen har varit kända i flera år men att hjälporganisationerna valt att blunda, däribland FN.

En ny studie som kallas ”Voices from Syria 2018”framtagen av UNFPA, United Nations Population Fund, visar att kvinnor i Syrien har utnyttjats sexuellt av män som levererar bistånd på uppdrag av FN-organisationer och andra internationella hjälporganisationer.

Jag ringde direkt en kompis som jobbar med en av de omnämnda hjälporganisationerna i Syrien. Hon berättade för mig om hur våldtäkter mot kvinnor används som vapen i krig. De utsätts dagligen för fysiskt eller sexuellt våld på flyktingläger av män på alla nivåer i organisationerna. Men det värsta av allt är att kvinnorna har börjat acceptera våldet bara för att få lite hjälp eller mat. Dessa fruktansvärda rapporter från Syrien kommer nästan samtidigt som världen uppmärksammar Internationella Kvinnodagen.

Denna dag som kom till på FN:s initiativ, officiell 1977 och utlyst för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation runt om i världen. FN, som erkände våldet mot kvinnor som ett allvarligt samhällsproblem, står idag maktlösa inför allt som händer med kvinnor i Syrien även då de är en uppenbar partner i dessa hemska brott.

Internationella kvinnodagen uppmärksammas på olika sätt runt om i världen. I Syrien sammanfaller den här dagen årsdagen av militärkuppen 1963, som ledde till att Baathpartiet fick makten i Syrien. Så medan kvinnor runt hela världen firar sin dag med krav på jämlikhet och lika rättigheter, står kvinnorna i Syrien ensamma och smutskastade på alla möjliga sätt. Syriens kvinnor är utan tvivel de största förlorarna i detta vedervärdiga krig. Jag önskar att omvärldens alla kvinnor, och män, kunde lyfta upp denna sorgliga omständighet. Och att män kunde förstå att inte våldta i stället för att kvinnor ska behöva akta sig för att bli våldtagna.

 Abdulla Ahmad Miri

Plus: Snart ska min fru till Sudan för intervju för familjeåterförening.

Minus: Så trött och saknar solen så mycket.

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri

klar

Artikellänk är kopierad

Abdulla Ahmad Miri
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro