ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Abdulla Ahmad Miri: Palestinier som grupp är inte antisemiter

Abdulla Ahmad Miri · 15 Dec 2017
Uppdaterad 15 Dec 2017
Att göra alla judar kollektivt ansvariga för Netanyahus handlingar är lika fel som att betrakta alla muslimer som ansvariga för IS dåd, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Att göra alla judar kollektivt ansvariga för Netanyahus handlingar är lika fel som att betrakta alla muslimer som ansvariga för IS dåd, skriver Abdulla Ahmad Miri. Foto: AP Photo/Virginia Mayo


Att göra alla judar kollektivt ansvariga för Netanyahus handlingar är lika fel som att betrakta alla muslimer som ansvariga för IS dåd, skriver Abdulla Ahmad Miri.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag växte upp som statslös palestinier i Syrien där jag är född och uppvuxen. Min mamma föddes i Nasaret och min pappa i ett område på Västbanken norr om Jerusalem där det bor tusentals palestinska judar. Människor – kristna, muslimska palestinier och judar – lever fortfarande sida vid sida på Västbanken. Ändå är jag en av sex miljoner palestinier utspridda över världen, som portats från Palestina på grund av Israel.

Jag har alltid drömt om ett fritt land, men tyvärr dog hoppet om en palestinsk självständig stat i takt med att Israel i högt tempo fortsätter bygga bosättningar på det av Israel ockuperade Västbanken och östra Jerusalem, som alltså är ockuperad palestinsk mark, och därmed trotsar FN:s bestämmelser. Det som i praktiken sker är att Israel omöjliggör en tvåstatslösning på Israel-Palestinakonflikten, vilket gör att palestinier förlorat förtroendet för en fredprocess.Nyligen meddelade USA:s president Donald Trump att han tagit det historiska beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad – och att han tänker flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv. Jag blev väldigt ledsen och besviken och jag tror att detta kommer att undergräva USA:s roll som fredsmäklare. Samtidigt har det efter beslutet hållits flera demonstrationer i protest, även i Sverige. Nyligen blev det en mörk helg för de judiska svenskarna och för alla oss som tror på ett samhälle fritt från rasism. Jag blev fruktansvärt upprörd över attacken mot synagogan. Upprörd över de som vill rida på denna våg av rasism genom hot om våld mot judar och som därmed infekterar kampen för ett fritt Palestina.

Att göra alla judar kollektivt ansvariga för Netanyahus handlingar är lika fel som att betrakta alla muslimer som ansvariga för IS dåd.Det jag vill säga är att palestinier som grupp inte är antisemiter, men antisemiter är antisemiter oavsett vilket land man kommer ifrån. Jag brukar skriva till min judiska kompis som bor i Stockholm att vi måste göra skillnad mellan Israels regim och på judar. I grunden är vi alla människor som vill leva i fred.

Plus: Julstämningen.Minus: De som pratar högt på telefon i tunnelbana

Abdulla Ahmad Miri

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Abdulla Ahmad Miri
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro