ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Abdulla Ahmad Miri: Ska jag byta mitt namn för att inte riskera att mördas?

Abdulla Ahmad Miri · 23 Mar 2019
Uppdaterad 23 Mar 2019
"Medier spelar en stor roll i att öka dubbelmoralen", skriver Abdulla Ahmad Miri.

"Medier spelar en stor roll i att öka dubbelmoralen", skriver Abdulla Ahmad Miri. Foto: AP/TT


Terrorattacken i Christchurch är resultatet av hatet och fördomarna som sprids mot muslimer, skriver Abdulla Ahmad Miri.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Fredag 15 mars. Det jag alltid oroat mig för hände. En terrorist åkte till två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland med hat i sitt hjärta och sköt ihjäl flera personer.

quotation startMen jag har inte sett en enda flagga på nätet den här gången. Inget ”Be för Nya Zeeland”.quotation end

Jag fick panik, den hemska, smärtsamma känslan av total otrygghet. Hur kan något så hemskt hända på en plats där alla ska känna sig trygga? Ska jag bli tvungen att dölja min identitet eller byta mitt namn för att inte riskera att mördas?

Jag blev upprörd när jag läste kommentarerna på nätet. Skulle de skriva samma sak om det var inte muslimer som dog?

Den här terrorattacken är ett resultat av hatet och fördomarna som sprids mot oss varje dag. Den är ett resultat av populistisk politik som leder till islamofobi, normalisering av rasism och ökad högerextremism.

Händelsen har varit ett bevis på att dubbelmoral hör till vårt samhälle. De som påstår sig stå för alla människors lika värde gjorde inte det när det kom till kritan. Jag tänkte att attacken, utöver att toppa varje nyhetssajt, skulle tvinga våra partier att bemöta händelsen. Men det var tyvärr skrämmande tyst på vissa internetsidor och på många politikers Twitterkonton. Så många människor i hela världen har ändrat sina profilbilder efter terrorattackerna i Paris, Stockholm och så vidare. Men jag har inte sett en enda flagga på nätet den här gången. Inget ”Be för Nya Zeeland”.

På söndagens anordnades en minnesstund på Sergels torg i Stockholm. Få svenskar sökte sig dit. De som förut har skrikit högt om hotet som kommer från islamiska fanatiker har varit helt tysta, de blundar. De ser inte oss som lika värda.

I dag står vi ensamma utan förstärkning kring våra moskéer, utan att några åtgärder verkar vidtas för att skydda oss mot högerextremister som enats genom att definiera oss som den gemensamma fienden och det största hotet.

Medier spelar en stor roll i att öka dubbelmoralen och har svikit oss igen genom att skriva det neutrala ”gärningsman” istället för terrorist. Det känns som att i era ögon kan vi enbart vara förövare, men aldrig offer. Ingen förknippar KKK och vit makt-rörelsen med kristna, men kopplar gärna ordet terror till muslimer.

Terrorattacken var en tydlig påminnelse att terrorns ansikte kan se ut precis hur som helst.

Plus: Kompisar som visade sympati och stöd.

Minus: Jimmy Åkesson, fixa ditt parti innan du visar sympati, ni är en del av problemet.

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri

klar

Artikellänk är kopierad

Abdulla Ahmad Miri
Abdulla Ahmad Miri
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro