ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Abdulla Ahmad Miri: Sluta ha fördomar om hur jag behandlar min fru

Abdulla Ahmad Miri · 23 Maj 2019
Uppdaterad 23 Maj 2019
Vissa senskar verkar tro att alla arabiska kvinnor är rättslösa. I deras ögon är alla arabiska män mördare och alla kvinnor är offer, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Vissa senskar verkar tro att alla arabiska kvinnor är rättslösa. I deras ögon är alla arabiska män mördare och alla kvinnor är offer, skriver Abdulla Ahmad Miri. Foto: Unsplash


Vissa svenskar verkar tyvärr tro att det är bara de själva som vet hur man ska behandla sin fru. De verkar tro att alla arabiska kvinnor är rättslösa, skriver Abdulla Ahmad Miri.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag är uppväxt i en religiös och traditionell familj där islam färgade de kulturella normerna. Det har funnits många vägval i mitt liv där jag har varit tvungen att ta ställning, men jag har aldrig valt utifrån vad mina föräldrar har tyckt varit bäst.

Särskilt inte när det har handlat om kärlek, där har jag alltid vetat vad jag vill och jag har aldrig fastnat i deras generations värderingar, utan jag har vågat öppna upp och tänka nytt.När jag gick på universitetet blev jag i kär i en tjej. Hon och jag hade en del kulturella skillnader, men vi älskade varandra från första ögonkastet. Vi hade många svårigheter och utmaningar, jag var statslös och hon var syrisk medborgare men vi bestämde oss för att alltid vara vid varandras sida. I nöd och lust. Många har varit emot vår kärlek men vi ansåg redan från början att vi inte hade något behov av samhällets godkännande för att ha ett lyckligt förhållande. Till slut vann vår kärlek och hon blev min fru.

quotation startMin fru var på restaurang med sina nya kompisar. De frågade om hon kan gå ut ensam utan mitt godkännande. Hon blev chockad.quotation end

Min fru kom till Sverige i juni 2018 efter fem års väntan isär. I dag har vi ett liv fullt av kärlek, uppskattning och ömsesidig respekt. Jag har alltid trott på hennes rätt att tala fritt, klä sig fritt och leva fritt. Jag har aldrig sett henne eller andra kvinnor som mindre värda.

Men för ett tag sedan hände något som vi aldrig hade tänkt på tidigare. Min fru var på restaurang med sina nya kompisar. De frågade om hon kan gå ut ensam utan mitt godkännande. Hon blev chockad.”Har du någon gång blivit misshandlad?”, frågade de.”Har han slagit dig i uppfostrande syfte?”.I början tänkte min fru att deras frågor handlar om nyfikenhet, särskilt kring ämnen de inte vet så mycket om. Men sedan insåg hon att det var fördomar om arabiska kvinnor som får dem att ställa dessa frågor.

Under min frus första tid här i Sverige har jag följt med henne till olika myndigheter för att hjälpa till och vara ett stöd. Det var obehagligt att få en massa dömande frågor ställda till mig på Arbetsförmedlingen eller banken. Det var obehagligt att se en handläggare ringa en tolk för att slippa prata med mig – enbart för att han tror att jag är där för att styra min fru istället för att hjälpa henne.

Det finns så klart kvinnor som styrs av män och det är ett stort problem. Men det är också ett stort problem att dessa generaliserande bilder av män från Mellanöstern, alltså att alla arabiska män behandlar sina fruar dåligt, fortsätter finnas kvar och spridas. Inte bara bland enskilda individer, utan också på myndigheter som har makt att påverka våra liv.Min fru och jag medverkade nyligen i en föreställning på Folkoperan i Stockholm som heter Skapelsen. Vi hade inga problem med att berätta öppet inför publiken om vår kärlek, det var inga konstigheter att dansa på scenen inför flera hundra personer. Men efter föreställningen fick hon återigen frågorna som andas fördomar: ”Kan man verkligen gifta sig med den man älskar i Syrien?”, frågade någon henne.

Vissa svenskar verkar tyvärr tro att det är bara de själva som vet hur man ska behandla sin fru. De verkar tro att alla arabiska kvinnor är rättslösa. I deras ögon är alla arabiska män mördare och alla kvinnor är offer. Jag undrar, när kommer dagen då de slutar svartmåla oss?

Abdulla Ahmad Miri

Plus: Ramadan Mubarak till människor som fastar under ramadan.Minus: Människor som inte respekterar andra människors tankar och religion.

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Abdulla Ahmad Miri
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro