ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Abdulla Ahmad Miri: Vänskap är grunden till en lyckad integration

Abdulla Ahmad Miri · 24 Aug 2017
Uppdaterad 25 Aug 2017
"För egen del har det faktum att jag lyckats skaffa mig svenska vänner spelat stor roll för min egen integration in i det svenska samhället", skriver Abdulla Ahmad Miri.

"För egen del har det faktum att jag lyckats skaffa mig svenska vänner spelat stor roll för min egen integration in i det svenska samhället", skriver Abdulla Ahmad Miri. Foto: Shutterstock/IBL


För egen del har det faktum att jag lyckats skaffa mig svenska vänner spelat stor roll för min egen integration in i det svenska samhället.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Att fly ett land för ett annat innebär att gå tillbaka till ruta ett. Man behöver ett nytt jobb och en ny bostad, ett nytt kontaktnät och nya vänner. Det innebär också att alla de kunskaper man hittills hunnit skaffa sig värderas på ett annat sätt, eftersom allt det man lärt sig under sitt liv kanske inte helt och hållet stämmer in i det nya landet. Vi som kommer från Syrien kommer från ett kollektivt samhälle där familjen och gruppen betyder allt, medan det här i Sverige är individen som gäller.

Det kollektiva samhället har naturligtvis nackdelar. Man blir beroende av släktingar och traditioner som är svåra att förändra och av att alltid ha kompisar nära till hands. Samtidigt tror jag att ett mer kollektivt samhälle är nyckeln till många av de problem som vi invandrare står inför – alltifrån språkliga svårigheter till att förstå sociala koder. Hur man ska bedöma och bete sig i olika situationer. För egen del har det faktum att jag lyckats skaffa mig svenska vänner spelat stor roll för min egen integration in i det svenska samhället. Vi ser olika ut, tänker på olika sätt, reagerar olika på sorg och saknad, men i grunden är vi alla lika, vi har alla samma grundläggande behov. Att bli hörd, berörd och att känna sig betydelsefull. Att få känna att man behövs och att man har ett värde.

Därför tror jag att vänskap kan vara grunden till en lyckad integration. Att ha en kompis i det nya landet. Som hjälper mig att tolka ett mejl från en svensk myndighet, som lyssnar och kan vara ett stöd när jag behöver prata, som ger mig en axel att gråta ut mot när livet känns hårt, men även att skratta och dela glädje tillsammans med. För i praktiken börjar integration med att människor möts.

Vi skapar den världen vi vill ha tillsammans. Många säger att de engagerar sig i integrationsfrågor men tyvärr är det få som verkligen gör något. Därför ordnade jag och några svenska kompisar nyligen en weekend till den svenska skärgården för en grupp nyanlända syrier och ett 30-tal svenskar. Vi ordnade segling, en jazzkonsert, en kurs om båtar och flera andra aktiviteter. Vi delade med oss av våra olika livssituationer och våra tankar, känslor, berättelser. Saker som leder till ökad gemenskap och en känsla av delaktighet. I naturen kunde vi vara öppna och helt och hållet oss själva. Vi fick jobba med våra fördomar mot varandra, berättade om de värderingar och lagar som gäller i Sverige.

Det är just den sortens aktiviteter som suddar ut gränserna mellan människor, som hjälper nyanlända att förstå de oskrivna reglerna och de osynliga koderna som finns i samhället. Att som svensk engagera dig i sådana aktiviteter, eller kanske bara fika med någon nyanländ, gör en stor skillnad. Ibland krävs det så lite för att göra så mycket för någon annan.

+ Läser just nu boken ”Svenska Traditioner” av Jan-Öjvind Swahn.– Jag bantar och har därför chokladförbud.

Abdulla Ahmad Miri

klar

Artikellänk är kopierad

Abdulla Ahmad Miri
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro