ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Abdulla Ahmad Miri: Var är ni, invandrade kvinnor?

Abdulla Ahmad Miri · 7 Okt 2018
Uppdaterad 8 Okt 2018
Varje dag träffar jag många invandrade kvinnor som redan jobbar och bygger upp vårt land och jag beundrar dem så mycket, men frågan är vad som hindrar andra invandrade kvinnor att jobba och ha makten att bestämma över sitt liv?, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Varje dag träffar jag många invandrade kvinnor som redan jobbar och bygger upp vårt land och jag beundrar dem så mycket, men frågan är vad som hindrar andra invandrade kvinnor att jobba och ha makten att bestämma över sitt liv?, skriver Abdulla Ahmad Miri. Foto: Unsplash


Många män som kommit till Sverige vill leva på samma sätt som de gjorde i hemlandet. Det leder till att kvinnorna hålls isolerade i hemmet och hamnar utanför den integration och språkutbildning som arbetslivet erbjuder, skriver Abdulla Ahmad Miri.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Förra veckan hade vi ett studiebesök med mitt jobb på ett annat företag för att ta del av deras arbetssätt och erfarenheter. Vi var ett gäng på tio kvinnor och två män.

quotation startDen överdrivna manligheten som finns bland vissa av oss invandrade män kan skada kvinnornas integration och hedersnormer hos andra kan hindra kvinnor från jobb.quotation end

Vi blev trevligt bemötta av två kvinnor på företaget som visade oss lokalen. Efter besöket kände jag mig imponerad av de här kvinnorna men jag hade också en fundering: Var är ni invandrarkvinnor?

Varje dag träffar jag många invandrade kvinnor som redan jobbar och bygger upp vårt land och jag beundrar dem så mycket, men frågan är vad som hindrar andra invandrade kvinnor att jobba och ha makten att bestämma över sitt liv?

I Sverige diskrimineras invandrarkvinnor inte bara för att de är invandrare utan även för att de är kvinnor. Den stereotypa bilden av invandrarkvinnan beskriver henne som outbildad, hemmafru och så vidare, vilket inte stämmer för många, men samtidigt lider många andra faktiskt av de traditionella familjevärderingar där kvinnan har en klart mindre roll på arbetsmarknaden och hon förväntas ta större ansvar för hem och barn.

Den överdrivna manligheten som finns bland vissa av oss invandrade män kan skada kvinnornas integration och hedersnormer hos andra kan hindra kvinnor från jobb. Många män som kommit till Sverige vill leva på samma sätt som de gjorde i hemlandet. De har inställningen att kvinnans roll är att sköta hushållet medan mannen ska jobba vilket leder till att kvinnorna hålls isolerade i hemmet och hamnar utanför den integration och språkutbildning som arbetslivet erbjuder. Många kvinnor lever osynliga liv med dålig ekonomi och isolering på grund av deras män. De har dåligt självförtroende när det kommer till yrkesarbete och deras män kan fortsätta ha makten och bestämma över deras liv när kvinnorna bara har mannens inkomst att leva på.

Invandrarkvinnor är en av de grupper som har det allra tuffast i dag, de riskerar att lämnas utanför samhället på grund av de kulturella skillnader som finns i synen på kvinnors arbete. Men många har en enorm vilja att slippa det ekonomiska och sociala beroendeförhållandet till sina män och börja sin egen resa mot frihet.

Abdulla Ahmad Miri

Plus: Människor som hjälper nyanlända med läxhjälp, heja er!

Minus: Arbetsgivare som utnyttjar nyanlända som vill jobba.

klar

Artikellänk är kopierad

Abdulla Ahmad Miri
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro