ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Abdulla Ahmad Miri: Varför är det mest kvinnor som engagerar sig i integrationsfrågan?

Abdulla Ahmad Miri · 3 Nov 2017
Uppdaterad 3 Nov 2017
"Har de mer kraft och ork än män eftersom den traditionella volontären oftast är kvinna?", undrar Abdulla Ahmad Miri som själv fick en killkompis och fann det hjälpsamt.

"Har de mer kraft och ork än män eftersom den traditionella volontären oftast är kvinna?", undrar Abdulla Ahmad Miri som själv fick en killkompis och fann det hjälpsamt. Foto: Juice/REX


Så jag undrar – var är ni svenska killar?, skriver Abdulla Ahmed Miri.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

År 2015 tog Sverige emot fler flyktingar än någonsin tidigare, det ideella engagemanget var stort, människor mötte upp nyanlända på T-centralen, vissa samlade ihop kläder, andra skänkte pengar till Röda Korset. Det gör mig stolt att Sverige tar ansvar medan många andra länder gör allt i sin makt för att slippa hjälpa till.

Nu har den akuta situationen förändrats, men det finns fortfarande ett stort behov av ideella personer som engagerar sig. Runtom i landet finns det flera fina initiativ som exempelvis organisationer som hjälper nyanlända och svenskar att mötas. De matchar ihop en person som pratar flytande svenska med någon som vill förbättra sin över en fika, eftersom de tror på att integration i praktiken börjar där människor möts. Matchningen sker genom att para ihop nyanlända med etablerade svenskar efter intresse, utbildning, ålder, livssituationer och personligheter.

Men tyvärr är bristen på svenska killar som vill engagera sig i nyanlända stor, vilket har blivit ett problem.

Så jag undrar – var är ni svenska killar? Varför är det mest kvinnor som engagerar sig i integrationsfrågan? Har de mer kraft och ork än män eftersom den traditionella volontären oftast är kvinna?

För några dagar sedan träffade jag en nyanländ kille som länge försökt hitta en svensk manlig kompis men ännu inte hittat någon. Han resonerar som så att det är lättare att prata och identifiera sig med någon av samma kön.

Jag var också en av de som fått en kompis och det gick jättebra.

Det handlar inte om att man ses jämt och ständigt utan mer när det passar.

Och dessa möten är intressanta. Bakom varje person finns alltid en spännande historia och i mina ögon är de mest intressanta historierna de som kommer från personer som är minst lika mig själv. Som har upplevt andra saker än jag. Dessa möten är ovärderliga när det gäller att sudda ut främlingsfientlighet och motverkar ett ”vi-och dem”-tänkande.

Faktum är att den här typen av möten faktisk kan vara den optimala lösningen för flera hinder, stora som små, som en nyanländ möter på sin väg till etablering i det svenska samhället.

Plus: Till företag som vill anställa mer kvinnor med utrikesbakgrund.

Minus: Det har blivit mörkt och kallt.

Abdulla Miri

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Abdulla Ahmad Miri
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro