ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Abdulla Ahmad Miri: Vi ska akta oss för att skylla vår arbetslöshet på rasism

Abdulla Ahmad Miri · 12 Jan 2018
Uppdaterad 12 Jan 2018
"Jag ska byta mitt namn", säger en av kompisarna. Han har varit arbetssökande i nästan ett halvår men aldrig ens fått chans att gå på intervju och visa vad han kan, skriver Abdulla Ahmad Miri.

"Jag ska byta mitt namn", säger en av kompisarna. Han har varit arbetssökande i nästan ett halvår men aldrig ens fått chans att gå på intervju och visa vad han kan, skriver Abdulla Ahmad Miri. Foto: Jessica Gow/TT


Jag förstår de som byter namn. Vi invandrare måste göra allt i vår makt för att få jobb, skriver Abdulla Ahmad Miri.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag sitter på ett kafé i Gamla stan tillsammans med två kompisar och värmer mina händer runt tekoppen. Det doftar sött av kanel och kardemumma. Jag berättar om mitt nyårslöfte – jag ska fortsätta jobba hårt och fokusera mer på min hälsa och ta hand om mina nära och kära. ”Jag ska byta mitt namn”, svarar en av kompisarna.

Han har varit arbetssökande i nästan ett halvår men aldrig ens fått chans att gå på intervju och visa vad han kan. En möjlig förklaring till det, som han alltid fått höra från bekanta som har bott länge i Sverige, är att hans namn inte svenskt. Och problemet är att flera studier faktiskt har visat att ett utländskt namn kan vara ett handikapp för den som söker jobb, försäkringar och lån i Sverige.

Den 7 januari bombade Zlatan oss med klipp från den franska dokumentären ”Min mörka sida” där han talar om den rasism han själv mött runt sitt efternamn: ”De skulle försvara mig även om jag rånade en bank om jag hette Andersson eller Svensson”, sa han om svenska medier, och hans ord kom som en bekräftelse på min kompis farhågor runt sitt namn.

Jag är personligen inte med när det gäller byte av namn men jag kan samtidigt förstå folk som ger upp till slut och byter. Jag vill gärna att folk accepterar mig precis för den jag är och att jag inte ska behöva låtsas vara en annan person. Att jag får jobbet för mina meriter och egenskaper och inte för att jag bytt namn. Samtidigt måste invandrare akta sig för att skylla sin arbetslöshet på den strukturella rasismen i samhället. I stället måste man göra allt som står i ens makt för att få jobb, det vill säga i första hand se till att fixa de utbildningar som krävs, försöka anpassa sig till det utseende som passar jobbet, jobba på språket och få bort den värsta brytningen om det är viktigt för det jobb man är ute efter.

I dag lever vi i en internationell marknad där det är mångfald och globalisering som gäller. Det kan därför vara en fördel att ha ett utländskt namn i företag som eftersträvar mångfald bland sina anställda.

Abdulla Ahmad Miri

+ Jag är extra taggad efter min senaste resa då jag fick träffa min fru.– H&Ms rasistiska reklam ”coolest monkey in the jungle”.

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri

klar

Artikellänk är kopierad

Abdulla Ahmad Miri
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro