ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Abdulla Ahmad Miri: Vi vinner som ett lag och förlorar som ett lag

Abdulla Ahmad Miri · 29 Jun 2018
Uppdaterad 29 Jun 2018
Jimmy Durmaz hälsade på din dotter innan matchen mot Tyskland.

Jimmy Durmaz hälsade på din dotter innan matchen mot Tyskland. Foto: Simon Hofmann - FIFA/FIFA via Getty Images


Är det verkligen så att när man är perfekt så räknas man som svensk, men råkar man göra fel så blir det att skicka hem oss? Vem ska stötta oss nyanlända som inte syns och inte har media att försvara oss när vi gör fel?, skriver Abdulla Ahmad Miri.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Äntligen var det dags, flera kompisar hade tagit plats runt baren med mig och min fru för att kolla på Sveriges match mot Tyskland. Stället var fullsatt till sista möjliga plats. Många hade tagit på sig landslagströjan och började sjunga högt, vi var förväntansfulla och nervösa. Sveriges matcher lockade inte mig särskilt mycket innan jag kom hit, men i dag ger matcherna mig alltid den där lilla extra känslan. De brukar också locka till sig folk som mig, som tycker att Sverige också är vårt land, och vill stötta landslaget.

quotation startOm de säger så om en person som är född i Sverige, väl etablerad och spelar med stolthet för landslaget, hur ser rasisterna på oss nyanlända då?quotation end

Jag stod upp vid baren och skrek ut med glädje och stolthet när speakern ropade ut ”Sverige” och spelarena började komma in. Stämningen och sammanhållningen var härlig, den går inte att beskriva riktigt, det var så häftigt med härlig sång och mycket hoppande!

Efter matchen började rasister hota och hoppa på en svensk spelare med utländskt ursprung. Utan hans mål mot Frankrike hade vi inte ens varit i VM, något som många rasister lägligt glömt och kallade det då för ”kollektiv insats”. Det är vidrigt att ett misstag på fotbollsplanen genast kopplas till hudfärg, religion eller etnicitet.

Jag blir ledsen men mer rädd av alla de rasistiska kommentarer som kom efter matchen. Om de säger så om en person som är född i Sverige, väl etablerad och spelar med stolthet för landslaget, hur ser rasisterna på oss nyanlända då? Hur mycket ska vi kämpa för att bli accepterade och slippa rasister? Är det verkligen så att när man är perfekt så räknas man som svensk, men råkar man göra fel så blir det att skicka hem oss? Vem ska stötta oss nyanlända som inte syns och inte har media att försvara oss när vi gör fel?

Sådana händelser hjälper ingen och det är inget som kan förstöra fotbollsfesten. Sport borde ena oss och inte splittra, ge oss kärlek oavsett vad vi heter och var vi kommer ifrån. Det är sorgligt att Sveriges landslag ska behöva lägga energi på att försvara sig mot rasism istället för att fokusera på fotboll. Alla gör sitt bästa, vi vinner som ett lag och förlorar som ett lag!

Abdulla Ahmad Miri

Plus: Midsommar på SkansenMinus: Folk som tycker att Trump är smart bara för att han har mycket pengar och business

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Abdulla Ahmad Miri
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro