ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Agnes Arpi: Beundra gärna människor – men gör dem inte till halvgudar

Agnes Arpi · 1 Maj 2018
Uppdaterad 1 Maj 2018
Håll allehanda ”profiler”, överallt och i alla sammanhang, ansvariga för sina handlingar, skriver Agnes Arpi.

Håll allehanda ”profiler”, överallt och i alla sammanhang, ansvariga för sina handlingar, skriver Agnes Arpi. Foto: Wikimedia commons


Håll allehanda profiler”, överallt och i alla sammanhang, ansvariga för sina handlingar. Det blir så jobbigt när kejsaren visar sig vara naken och man får se den lumpna mänskligheten i all sin prakt, skriver Agnes Arpi.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

När jag var yngre, för tio år sedan ungefär, var jag en flitig klubbesökare. I mina kretsar i Göteborgs uteliv fanns det personer som betedde sig genuint dåligt mot andra. De var nämligen riktiga tuffingar, klubbkillar med lite status vars beteenden viftades bort med ”han är sån”. Svinaktigheter bagatelliserades, som så ofta när någon som är ”någon” står för dem, eller när det finns ett socialt pris i att kräva normal hyfs. Det var otroligt irriterande.

I helgen, 29 april, publicerade Svenska Dagbladet ett reportage om kulturscenen Forum i Stockholm, där dramatiken kring Svenska Akademien har sin utgångspunkt.

Reportaget är mycket läsvärt, och stämningen i kretsen runt den övergreppsanklagade så kallade Kulturprofilen låter nästan som något hämtat från de sena tonåren: ”Om någon tog illa vid sig av otrohet till exempel, så ansågs det småborgerligt.”

Det är delvis komisk läsning, som om alla dessa bildade människor hade hämtats ur en scen i filmen ”Tillsammans”, eller från gymnasiefilosofin. Det som har hänt kring Kulturprofilen är dessutom en absurt förstorad spegelbild av alla sociala sammanhang där omgivningen låter folk bete sig hur som helst.

Kulturprofilen må ha en ovanligt upphöjd bekantskapskrets, men när det kommer till kritan har han och hans anhang ändå mycket gemensamt med fräsiga Festfixar-Fredde i Karlstad, coola Klubb-Kalle i Umeå och dryga Medie-Magnus i Malmö. Hierarkierna och mekanismerna som omgärdar människor med status är eviga.

Egentligen är det mycket enkelt. Det finns inget ädelt eller radikalt i att tro att man står över den gemensamma samhällsmoralen. Det är inte nyttigt att svälja myter om sig själv och sin egen förträfflighet, och det finns ingenting som är tolerant eller vidsynt med förklaringar som ”men han är sån” eller ”men han är nån”.

LÄS MER
Uppgifter: Kulturprofilen ofredade kronprinsessan

Nej, hörni. Beundra gärna människor, men gör dem inte till någon sorts halvgudar med egen regelbok. Håll allehanda ”profiler”, överallt och i alla sammanhang, ansvariga för sina handlingar. Det blir så jobbigt när kejsaren visar sig vara naken och man får se den lumpna mänskligheten i all sin prakt.

Plus: Bok. Jag läste nyss ut ”Den högsta kasten” av Carina Rydberg. Den gavs ut 1997, ändå tidlös i sin tematik.

Minus: Tafs. Om uppgifterna om tafsandet på kronprinsessan stämmer – vad säger inte det om tafsarens självbild?

klar

Artikellänk är kopierad

Agnes Arpi
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro