ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Agnes Arpi: Det är provocerande när vården bara fungerar för vissa

Agnes Arpi · 23 Jan 2018
Uppdaterad 23 Jan 2018
Jag kan tänka mig att hurra när de med svårförklarliga symptom kan säga: De tar mig på allvar och gör allt de kan, skriver Agnes Arpi

Jag kan tänka mig att hurra när de med svårförklarliga symptom kan säga: De tar mig på allvar och gör allt de kan, skriver Agnes Arpi Foto:  Ben White/Unsplash


Man brukar ibland säga att ett mått på hur civiliserat ett samhälle är visas i hur väl det tar hand om de svaga. Men mönstret i berättelserna om den som fått så bra hjälp inom vården är att den ofta har drabbats av något ganska banalt, skriver Agnes Arpi.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Då och då dyker en solskenshistoria från vården upp i flödet. Ofta är det någon som har brutit ett ben, lagats direkt, blivit väl omhändertagen och fått rätt remisser skickade. Som en enda lång kram har resan genom sjukvården varit. Till ingen kostnad alls nästan, utöver skatten. Vi bor i ett så fantastiskt land, utropar den drabbade. Ja, så fantastiskt, bekräftar tusentals kommentarer.Vi behöver de positiva historierna. Det är jobbigt att hela tiden behöva höra om allt som är dåligt – det är jobbigt att skriva om det också. Ljusa berättelser ger välbehövliga nyanser.

• När människor med flera kroniska sjukdomar och multisjuka äldre kan utropa: Allt har gått så smidigt!

• När de med svårförklarliga symptom kan säga: De tar mig på allvar och gör allt de kan.

• När de utan språk, självförtroende och nätverk får samma vård som den vältalige som vet sin rätt och har förmåga att kräva den.

• När initiativ som #vårdensomsvek, där patienter berättar om sexuella övergrepp inom framför allt psykiatrin, inte behövs.Jag ser fram emot det.

Plus: #vårdensomsvek är ett så bra initiativ, även om innehållet är hemskt. Följ på Instagram: @vardensomsvek.

Minus: Sedan 1 januari ska oftare vårdgivare själva, i stället för IVO, hantera klagomål. Jag ropar jäv redan nu.

Agnes Arpi

”Jag har fått syn på något som jag tycker är fruktansvärt” – möt Agnes Arpi i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Agnes Arpi
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro