ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Agnes Arpi: "Kvinnor är skapta för att föda barn är ett dåligt argument

Agnes Arpi · 26 Dec 2017
Uppdaterad 26 Dec 2017

Foto: IBL/Shutterstock/Metro


Kvinnor är faktiskt skapta för att föda barn" är en populär fras, använd av många. Lika dum för det, skriver Agnes Arpi.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

För två veckor sedan utsågs årets medicinsvensk av tidningen Fokus. Eva Uustal, överläkare vid Linköpings universitetssjukhus, prisades för sitt mångåriga pionjärarbete gällande att kartlägga, undvika och behandla förlossningsskador.

Samtidigt som jag läser om Uustal, och hennes kamp för kvinnors hälsa och rättigheter, dyker en bekant plattityd upp i flödet. ”Kvinnor är faktiskt skapta för att föda barn”, skriver en anställd inom kvinnosjukvården i en debatt. En populär fras, använd av många. Lika dum för det.

Om man alls har tagit del av berättelserna från förlossningsskadade kvinnor i Sverige, vilket man borde göra om man arbetar inom kvinnosjukvård, vet man att det är vanligt att kvinnor som har skadats känner skam. De frågar sig varför de inte lyckats föda normalt, när ”alla andra” kan. En sorglig skam, som ingen ska behöva bära. För ”alla andra” finns inte, och det handlar inte om vilja. Men någonstans kommer skammen ifrån, och föreställningen att ”kvinnor är skapta för att föda barn” är en av bovarna. Särskilt när det är vårdpersonal som använder det som ett mantra.

Graviditet kan vara ett hur naturligt tillstånd som helst. Det betyder inte att det är ofarligt, vilket blir extra tydligt om man tittar på data från länder där kvinnor saknar tillgång till sjukvård. 830 kvinnor i världen dör varje dag i samband med graviditet och förlossning. 2015 dog ungefär 303 000 kvinnor. Om det nu är så enkelt som att kvinnor är skapta för att föda barn – varför alls bry sig om faktorer som sjukvård? Och kvinnorna med trånga bäcken, svaga värkar och stora bebisar – hur ska de förstås? Kvinnorna som inte kan bli spontant gravida och kvinnorna som får missfall – är de ens kvinnor om de nu är så felskapta?

Det är här någonstans man hamnar om man drar det till sin spets. Därför skulle man kunna säga så här i stället: Kvinnor är skapta på olika sätt. Många kvinnor föder barn. Både inre och yttre faktorer påverkar graviditet och förlossning.

Detta är självklarheter, ”kvinnor är skapta för att föda barn” är det inte. Om impulsen att använda det som argument ändå dyker upp: Knip!

Plus: Folk. Skulle köpa julklapp. Hamnade i ett intensivt samtal om flygplan med en i personalen. Folk är bra.

Minus: Folk. Snart är det nyårsafton, den kollektiva festångestdagen. En dag då folk inte kan bete sig.

Agnes Arpi

Jag har fått syn på något som jag tycker är fruktansvärt” – möt Agnes Arpi i videon nedan:

klar

Artikellänk är kopierad

Agnes Arpi
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro