ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Agnes Arpi: Ett hån när endometrios inte tas på allvar av vården

Agnes Arpi · 6 Mar 2018
Uppdaterad 6 Mar 2018
”Jag har så många gnälliga tjejer här”, är ett av några exempel på vad patienter, med fastställd endometriosdiagnos, har fått höra, skriver Agnes Arpi.

”Jag har så många gnälliga tjejer här”, är ett av några exempel på vad patienter, med fastställd endometriosdiagnos, har fått höra, skriver Agnes Arpi. Foto: Daria Nepriakhina/Unsplash


Norrlands universitetssjukhus är bäst i landet enligt Dagens Medicin. Det tar mig inte lång tid att få tag på endometriospatienter som har erfarenhet av sjukhuset i fråga, som har mardrömslika upplevelser, skriver Agnes Arpi.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Norrlands universitetssjukhus är bäst i landet. När Dagens Medicin gjorde sin rankning för 2017 var det återigen NUS som toppade listan. Stjärnglansen falnar när man tar del av Lycksele-bon och endometriospatienten Linda Karlssons berättelse i Västerbottens-Kuriren 2 mars. Kortfattat: Svårt sjuk kvinna nekas medicinering, remiss samt akutvård av oklara skäl och ingen svarar på frågor. Ett ”enskilt fall” kommer sällan ensamt och det tar mig inte lång tid att få tag på fler endometriospatienter som har erfarenhet av sjukhuset i fråga, som även de har mardrömslika upplevelser.

Några exempel på vad patienter, med fastställd endometriosdiagnos, har fått höra när de på flera olika vårdenheter vid NUS sökt hjälp för extrema smärtor, konstant sjukdomskänsla och problem med urinvägar och tarmar:”Du har en känslig personlighetstyp.””Du lider av leda, det är därför du har ont.””Du är söt och ambitiös. Ni får ont.””Det sitter i huvudet på dig.””Jag har så många gnälliga tjejer här.”

Andra berättar om många års kamp, felmedicineringar och stor kunskapsbrist. Tyvärr ser det likadant ut överallt. Endometriosvården är ett riksproblem, även på specialistnivå. Jag bjuder också på ett citat från en internutbildning på NUS, där en anställd vid kvinnokliniken enligt källa sade följande: ”De här unga endometriospatienterna får så mycket sjukdomsvinst. Hela familjen blir helt dysfunktionell.”Om detta faller inom normalspannet för vad anställda på en kvinnoklinik kan uttrycka om patientgruppen blir de vansinniga citaten ovan plötsligt logiska. Hör ni det, ni veka flickor! Era sammanväxta organ, era infiltrerade tarmar, era blödningar, era dagliga smärtor, era spyor, er trötthet, er ensamhet – det är något ni vinner på! Känn er trygga på Sveriges bästa sjukhus!

I entrén till NUS skyltas det förstås stolt med utnämningen. Så hur känner kvinnan med ”känslig personlighetstyp”, konstant sängliggande av sina endometriossmärtor, när hon ännu en gång söker hjälp på sjukhuset och får veta hur fantastiskt bra allt är?Hon svarar: ”Det är ett hån. I ansiktet. Varje gång.”Men det är inte hennes röst som räknas.

Plus: Vårdalternativen slutar inte längre vid gränserna för det lilla landet med den stora självbilden.

Minus: Men det är förstås något som man får ta reda på själv. I motvind.

Agnes Arpi

”Jag har fått syn på något som jag tycker är fruktansvärt” – möt Agnes Arpi i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Agnes Arpi
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro