ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Agnes Arpi: Fortsätt googla sjukdomar – men var kritisk

Agnes Arpi · 16 Okt 2018
Uppdaterad 22 Okt 2018
Kunskap är inte bara makt, utan även oro, skriver Agnes Arpi.

Kunskap är inte bara makt, utan även oro, skriver Agnes Arpi. Foto: Unsplash


"Dr. Google" är måhända en irriterande jävel, men det betyder inte att hon alltid har fel, skriver Agnes Arpi.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Alla vägar leder till Familjeliv och Flashback. Förr eller senare är det där man hamnar. Tack vare en utmärkt Flashbacktråd kan jag nu en hel del om den för män plågsamma åkomman prostatit, för att ta ett exempel.

”Dr. Google” är en irriterande figur för sjukvårdspersonal. Vissa blir argare än andra när patienter tror sig veta något. Internet göder hypokondri, och enligt Dr. Google kan minsta snuva vara hjärntumör. Och så vidare. Googlepatienterna skojas det friskt om.

Men det är inte så enkelt. Att vi lever i ett samhälle med lättillgänglig information medför problem, som att felaktigheter kan spridas snabbt. Däremot innebär det också att människor har möjlighet att bli mer pålästa, särskilt om de lär sig att bedöma informationen.

quotation startKunskap multipliceras snabbt på nätet, medan det bara är några år sedan den felaktiga uppgiften ändrades i barnmorskeutbildningen.quotation end

Genom internet får till exempel kvinnor tillgång till varierade berättelser om den billiga magsårsmedicinen Cytotec, som används vid aborter, förlossningar och fördröjda missfall, och vars negativa effekter är minst sagt nedtonade av sjukvården.

Hur ska man veta att en svår förlossningsskada inte alls är normal, om man får höra att den är normal när man söker vård för den? Och hur ska gravida kvinnor veta att de bör ta minskade fosterrörelser i sen graviditet på största allvar, när många barnmorskor fortfarande tror att minskade fosterrörelser är något ”helt normalt”?

Kvinnor från andra generationer säger ibland saker som: ”Man pratade aldrig om förlossningsskador förut. Det kan inte ha varit så många som fick dem.” Häri ligger själva kärnan. Självklart skadades kvinnor under förlossningar även förr. Men då visste man ännu mindre än vad man vet nu, och kunskapsläget år 2018 är fortfarande bedrövligt.

Dr. Google är måhända en irriterande jävel, men det betyder inte att hon alltid har fel. Nuförtiden vet allt fler kvinnor att minskade fosterrörelser ska undersökas. Kunskap multipliceras snabbt på nätet, medan det bara är några år sedan den felaktiga uppgiften ändrades i barnmorskeutbildningen.

Men svärdet är tveeggat, för lika många är forumtrådarna som sprider myter och vidskepelse. Kunskap är inte bara makt, utan även oro. Min ordination är ett kritiskt öga och Google i lagom dos.

Agnes Arpi

Plus: Andra sidan myntet. De ödmjuka läkarsjälar som inte blir hotade i grunden av kunniga patienter.Minus: Sommarväder i oktober. Dags att sluta sommarnjuta, det är omoraliskt med barbröstat bland bruna blad.

”Jag har fått syn på något som jag tycker är fruktansvärt” – möt Agnes Arpi

klar

Artikellänk är kopierad

Agnes Arpi
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro