ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Agnes Arpi: Krävs tv-program för att vården ska se sina problem?

Agnes Arpi · 13 Nov 2018
Uppdaterad 13 Nov 2018

Foto: Unsplash


När svenska universitetssjukhus är beroende av tv-reportage för att förstå sina patienter blir det uppenbart att vi bara har kommit en bit på vägen, skriver Agnes Arpi.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Just nu pågår ett kunskapslyft på flera håll i Sverige, där vården blir bättre på att förebygga och åtgärda förlossningsskador. I Göteborgs-Posten kunde man den 30 oktober läsa att Sahlgrenska är bäst bland universitetsklinikerna på att motverka svåra bristningar. Goda nyheter, men också en smått bisarr artikel.

quotation startTidernas största genier har vi alltid tyckt oss vara. Sedan får vi äta upp det. Så blir det även denna gång.quotation end

Verksamhetsutvecklaren anger tre skäl till att sjukhuset har blivit bättre:1. Uppdrag granskning sände ett program om förlossningsskador 2011.2. Personalen har de senaste åren lärt sig mer om kvinnors anatomi.3. Finska experter som turnerar runt Norden har besökt Sahlgrenska för att lära ut ett speciellt handgrepp.

Det är svårt att föreställa sig att samma svar skulle lämnas gällande andra sjukvårdsområden. ”Hej Sahlgrenska, varför är ni så bra på kardiologi? – Jo, vi hörde på P1 om hjärtinfarkter, så personalen har fått gå kurs i hjärtats anatomi och sedan kom två norrmän och lärde oss” är bara en lustig bild. Så godtyckligt och ostrukturerat är det förstås inte. Men när samma saker sägs om kvinnors underliv förväntas vi jubla okritiskt. Mitt ordningssinne förbjuder mig.

Den positiva utvecklingen har flera förklaringar, men en förutsättning är att kunskapsluckorna har kartlagts av myndigheter och erkänts av vårdpersonalen själva – även om det har funnits motstånd.

Så sent som i mars 2017 sade till exempel verksamhetschefen för kvinnosjukvården på Akademiska sjukhuset i Uppsala till SVT att hon ”inte tror på” bedövning innan undersökning för samtliga nyförlösta. I tidningen Vårdfokus lyfts däremot bedövningen fram som en av de viktiga framgångsfaktorerna.

En sak är tydlig. Människan tror alltid att hon är på toppen av sin potentiella utveckling, just nu är ”högteknologiskt kunskapssamhälle” en populär självbild. Men när svenska universitetssjukhus är beroende av tv-reportage för att förstå sina patienter, och utvecklas för att entusiaster lär ut urgamla förlossningstekniker (finländarna själva säger att metoden är från 1700-talet), blir det uppenbart att vi bara har kommit en bit på vägen. Tidernas största genier har vi alltid tyckt oss vara. Sedan får vi äta upp det. Så blir det även denna gång.

Agnes Arpi

Plus: Programledarduon Paul Svensson och Anne Lundberg, senast aktuella med ”Maträddarna” i SVT. Älskar dem.Minus: Köerna i prostatacancervården. Inte ens fyra procent av de med svår prostatacancer får vård inom 60 dagar.

klar

Artikellänk är kopierad

Agnes Arpi
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro