ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Agnes Arpi: Patienternas trauma suddas ut – av vården själva

Agnes Arpi · 4 Dec 2017
Uppdaterad 4 Dec 2017

Foto: IBL, Metro


Så förvandlas en nolla till en åtta, och min väns traumatiska förlossning har aldrig inträffat, skriver Agnes Arpi.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Här finns inget att se – cirkulera! Lite elakt är det så man kan sammanfatta budskapet i den debattartikel (SvD 25/11) där läkare och barnmorskor drar lans för en orättvist anklagad förlossningsvård. Det finns ingen kris, att kalla det kris skapar bara onödig oro hos kvinnor. Dessutom visar siffrorna att kvinnorna är nöjda.

Låt oss prata lite om siffror. Ur hatten drar jag den av mina vänner som senast födde barn. Hon vill aldrig föda barn igen eftersom hennes första förlossning blev ett trauma. Hon skickades i taxi mellan sjukhus, under pågående värkarbete, och fastnade i rusningstrafik. Under förloppet på 40 timmar fick hon inte den epiduralbedövning som hon bad om förrän det var för sent. Barnmorskan grät över hur min vän tvingades ut i trafiken – det var ju inte ens semestertider.

På efterkontrollen på mödravårdscentralen beskrev min vän sin förlossning som en mardröm. Men i hennes journal lät det annorlunda. Där fanns ingen stress eller rädsla med. I journalen stod det att hon hade beskrivit sin förlossning som en åtta på en tiogradig skala. I verkligheten hade hon svarat ”noll”. Hon frågade barnmorskan hur man kan dikta ihop något som inte har hänt, och fick svaret: ”De ville kanske hålla ryggen fri.”

Min vän hade under sin graviditet som många andra läst om överbeläggningarna, och undrade över planerat kejsarsnitt. Men någon information om för- och nackdelar med olika sätt att föda barn kunde hon inte få. Däremot erbjöds hon samtal för att övertygas om vaginal förlossning. ”Du ska inte läsa så mycket”, var det svar hon fick i stället för objektiv information. Kvinnor ska ju inte oroa sig. Alla hennes farhågor besannades.

Det är alltid intressant när sjukvårdens företrädare och patienter inte kan mötas i hur verkligheten ser ut. Jag har sett så många fall där patienter beskriver outhärdlig smärta, men beskrivs som nästan smärtfria i remisser och journaler. Där patienternas verklighet suddas ut, och resultaten ser bättre ut än vad de är. Så förvandlas en nolla till en åtta, och min väns traumatiska förlossning har aldrig inträffat. Vi är världsbäst som vanligt.

Plus: Frisk luft. Unkna rum har fått in välbehövlig luft i samband med att multipla övergrepp har avslöjats.

Minus: Unkna rum. Hur många anhang till ”kulturprofiler” undgår fortfarande självrannsakan?

Agnes Arpi

Möt Metros kolumnist Agnes Arpi: ”Jag har fått syn på något som jag tycker är fruktansvärt”

klar

Artikellänk är kopierad

Agnes Arpi
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro