ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Agnes Arpi: Sluta slentriandiagnostisera alla med "stress"

Agnes Arpi · 8 Jan 2019
Uppdaterad 9 Jan 2019
Det är svindlande att tänka på hur många som felaktigt tror att deras lidande är orsakat av oförmåga av slappna av, skriver Agnes Arpi.

Det är svindlande att tänka på hur många som felaktigt tror att deras lidande är orsakat av oförmåga av slappna av, skriver Agnes Arpi. Foto: Fredrik Persson/SCANPIX


Det är fascinerande, och läskigt, att följa hur endometriosteam, ofta nämnda som vägen till bättre vård för en utsatt patientgrupp, säger till patienter med felsittande spiraler och tarmar fastvuxna i livmodern att deras smärtor beror på konflikt på jobbet” för flera år sedan, skriver Agnes Arpi.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

”De säger att jag är stressad.”

Min vän blöder och går ner i vikt. Men han gör ännu ett försök, fast han alltid får samma svar. Den här gången hamnar han rätt.

Det tar honom elva år att få korrekt diagnos: den inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit. Elva år av typiska symptom, som har påverkat hans liv på många sätt. Nu får han behandling, och att få ett annat svar än ”stress” är en lättnad, även om han måste förhålla sig till sjukdomen resten av livet. Hur många stressdiagnoser hann han få innan han betalade tarmundersökningen ur egen ficka? Ganska många.

En annan person sökte hjälp i fem år, för smärtor och problem i mage, urinblåsa och underliv. Ibland förlorar hon känseln i benen. De svar som hon har fått är hårresande men inte ovanliga. Förutom ”stress” har hon även fått veta, från renommerade specialister, att hon är en sådan som inte ska ha sex. När hon till slut, även hon med egna medel, hittade rätt kompetens konstaterades blodproppar i bäckenet, som trycker på hennes nerver.

quotation startDet är svindlande att tänka på hur många som felaktigt tror att deras lidande är orsakat av oförmåga av slappna av. Svindlande och sorgligt.quotation end

De senaste åren har jag varit i kontakt med ett stort antal kvinnor med gynekologiska sjukdomar. Majoriteten av dem har någon gång fått höra att deras symptom beror på stress eller andra psykosociala faktorer. Detta även när det finns objektiva medicinska fynd. Det är fascinerande, och läskigt, att följa hur endometriosteam, ofta nämnda som vägen till bättre vård för en utsatt patientgrupp, säger till patienter med felsittande spiraler och tarmar fastvuxna i livmodern att deras smärtor beror på ”konflikt på jobbet” för flera år sedan. Är det ens en sannolik förklaring?

Man ska ha respekt för stress. Den kan vara en förödande kraft, som obönhörligt slår människor till marken. Stress kan ofta förvärra sjukdomstillstånd, liksom sjukdomar kan göra människor oerhört stressade. Särskilt om de inte blir lyssnade till. Att ha respekt för stress innebär också att vara vaksam på när den blir en universalförklaring som sätter punkt för vidare undersökningar, som omöjliggör vård snarare än att ringa in. Det är svindlande att tänka på hur många som felaktigt tror att deras lidande är orsakat av oförmåga av slappna av. Svindlande och sorgligt.

Agnes Arpi

Plus: Helg är bra, men vardag är bättre. Äntligen är allt som vanligt.

Minus: Den lika missbrukade diagnosen IBS. IBS och stress kan användas som förklaring på nästan allt och alla.

”Jag har fått syn på något som jag tycker är fruktansvärt” – möt Agnes Arpi

klar

Artikellänk är kopierad

Agnes Arpi
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro