ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Agnes Arpi: Varför används inte ordet flickstreck?

Agnes Arpi · 11 Dec 2018
Uppdaterad 12 Dec 2018
Få vuxna behöver vara rädda för tonårstjejer, för hur ondsinta mobbare de än kan vara är det sällan de uppnår så pass jagsvaga nivåer i grupp att människor dör, gruppvåldtas eller skadas fysiskt för livet, skriver Agnes Arpi.

Få vuxna behöver vara rädda för tonårstjejer, för hur ondsinta mobbare de än kan vara är det sällan de uppnår så pass jagsvaga nivåer i grupp att människor dör, gruppvåldtas eller skadas fysiskt för livet, skriver Agnes Arpi. Foto:  Priscilla Du Preez/Unsplash


Flickor busar ju inte, det behövs inget ord för det” läste jag i en kommentar. Så mycket man inte vet om flickor, om man skriver så. Även flickor snattar, busringer och klottrar, skriver Agnes Arpi.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

”Man kan beskriva det som ett pojkstreck som gått överstyr.” Så sade nyligen försvarsadvokaten för en av de pojkar som misstänks för att ha utövat dödligt våld mot en hemlös man i Huskvarna tidigare i år. Många har reagerat på ordvalet, men det är knappast någon nyhet att pojkars handlingar förringas på detta sätt. ”Pojkstreck” verkar ibland kunna innebära lite vad som helst, även våld och sexuella övergrepp.

quotation start”Pojkstreck” verkar ibland kunna innebära lite vad som helst, även våld och sexuella övergrepp.quotation end

En försvarsadvokat ska naturligtvis försvara sin klient, men det är ändå värt att fundera på vad konsekvenserna kan bli om övriga samhället lägger sig till med samma synsätt. Gynnas verkligen unga människor, med hela livet framför sig, av att deras våld förminskas? Eller görs de enbart en kortsiktig tjänst? I brist på enkla svar kan vi väl åtminstone värna ordens betydelse.

Här är till exempel en lista på några synonymer till pojkstreck: bus, rackartyg, upptåg, skoj.Här är en lista på några saker som möjligtvis kan kallas pojkstreck: palla äpplen, lägga smällare i en brevlåda, lägga klipulver i blomsterhögen, sätta en töntig lapp på någons rygg, skriva ”A was here” på toaletten.Här är en lista på några saker som inte är pojkstreck: mord, våldtäkt, djurplågeri, grov misshandel, trakasserier, rån, skjuta mot polisstation eller kasta sten på ambulanser.Vissa ords innebörd ska inte förändras. Men man kan däremot fundera över varför vissa ord saknas.

”Flickor busar ju inte, det behövs inget ord för det” läste jag i en kommentar. Så mycket man inte vet om flickor, om man skriver så. Även flickor snattar, busringer och klottrar. Skillnaden är att få vuxna behöver vara rädda för tonårstjejer, för hur ondsinta mobbare de än kan vara är det sällan de uppnår så pass antisociala och jagsvaga nivåer i grupp att människor dör, gruppvåldtas eller skadas fysiskt för livet. Och om de gjorde det finns det inte ens ett ord i språket för att förminska deras dåd.

Sverige har numera välkända problem med att unga män, vissa bara småpojkar, mördar och mördas i oändliga våldsspiraler. Det sista samhället behöver mer av är bagatelliserande och skygglappar. Kalla åtminstone saker vid deras rätta namn.

Agnes Arpi

Plus: Fantasin. Jag är superduktig på att tänka ut diverse flickstreck.Minus: Verkligheten. Merparten av dem kommer aldrig att omsättas i handling.

”Jag har fått syn på något som jag tycker är fruktansvärt” – möt Agnes Arpi

klar

Artikellänk är kopierad

Agnes Arpi
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro