ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Albin Johnsén: Den som jobbar hårdast i musikindustrin vinner

Albin Johnsén · 4 Maj 2018
Uppdaterad 4 Maj 2018
Är det detta som är att ge allt för konsten? Jag klev av och gjorde om. Jag är så oerhört tacksam för det, skriver Albin Johnsén.

Är det detta som är att ge allt för konsten? Jag klev av och gjorde om. Jag är så oerhört tacksam för det, skriver Albin Johnsén. Foto: Anthony Delanoix/Unsplash


Arbetskulturen i den här industrin är helt skev. Det finns en slags föreställning bland oss om att det vi gör är så otroligt viktigt att det måste gå före allt. The show must go on!, skriver Albin Johnsén.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

När den här texten publiceras så har det gått två veckor sedan Tim Bergling (mer känd som Avicii) hittades död. Det mesta har redan har sagts, i frustration, i sorg och med kärlek. Jag brukar sällan beröras särskilt mycket när folk jag inte känner går bort. Men Tims bortgång berörde mig av flera olika anledningar. Dels för att jag bara några dagar innan hans bortgång såg dokumentären True Stories som porträtterar en ung person som verkade väldigt sympatisk och varm. Men också en person som var delaktig i en industri där alla som är verksamma förväntas vara så tacksamma över att få vara med att man ska vara redo att offra allt.

Arbetskulturen i den här industrin är helt skev. Det finns en slags föreställning bland oss om att det vi gör är så otroligt viktigt att det måste gå före allt. The show must go on! Alltid. Det gäller inte bara artister och låtskrivare som jag själv utan även managers och folk som jobbar på skivbolagen. Man ska vara tillgänglig jämt, svara på mail och samtal medan man sover eller som i vårt fall, föder barn. Den som jobbar hårdast vinner.

Jag minns sekunden efter jag skrivit på ett av mina första avtal som artist och hur den som precis signat mig sa: Grattis nu har du skrivit under din egen skilsmässa och utbrändhet! Visst, det var en kommentar sagd på skämt. Men sanningen är att jag 18 månader senare skrev under våra skilsmässopapper samtidigt som jag brottades med så störda sömnproblem att jag blev glad de nätter jag fick två timmars sömn, jag hade lätt att känna igen mig i Tims utslagna blick. Både min hälsa och mina relationer hade tagit stryk av ett konstant turnerande och en stressnivå som var alldeles för hög. Glädjen till skapandet försvann och beslut togs av fel motiv. Men jag körde på för det var så man skulle göra. Att ställa in gig eller andra uppdrag man tagit på sig fanns inte på kartan, då var man otacksam och oproffsig. Jag har stått på scen med körtelfeber, magsjukor och andra sjukdomar där min kropp skrek efter vila och återhämtning.

Är det detta som är att ge allt för konsten? Jag klev av och gjorde om. Jag är så oerhört tacksam för det.

Albin Johnsén

Plus: Kanyes rap på nya singeln Lift yourself.Minus: Varför krävs det alltid katastrofer innan vi börjar prata om förändring?

klar

Artikellänk är kopierad

Albin Johnsén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro