ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Albin Johnsén: Är rap vår tids popmusik?

Albin Johnsén · 13 Dec 2018
Uppdaterad 13 Dec 2018
Jireel och Z.E är två av de rappare som går hem hos svenskarna just nu.

Jireel och Z.E är två av de rappare som går hem hos svenskarna just nu. Foto: Karin Törnblom/IBL, Gröna Lund/Press


När jag började anamma subkulturen hiphop så skulle man hålla sig underjord, det vill säga att aldrig slå igenom kommersiellt, för att vara riktigt äkta. Det är häftigt att se utvecklingen sen dess!, skriver Albin Johnsén.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag gick igenom årets releaser när jag tog del av de årslistor som Spotify presenterade förra veckan och slogs av hur svensk rap verkligen har etablerat sig som den populäraste genren bland lyssnarna. Av de 10 mest spelade svenska artisterna på Spotify i år är nästan hälften svenska rap-akter (ska dock tilläggas att många av låtarna kröntes av poppiga refränger).

Hov1, Norlie & KKV och Tenstas nya stjärna Z.E är tillsammans med den 20-år-som-artist-jubilerande Petter några av Sveriges allra mest streamade. Den sistnämnde som släppte det numer legendariska albumet ”Mitt sjätte sinne” 1998 hade knappast samma förutsättningar att lyckas nå ut till en så bred publik. Det är otroligt imponerande (och inspirerande) att samma artist är lika aktuell 20 år senare med hela tre album släppta under åretmed låtar som tar sig in på topplistor.

quotation startDet kanske rentav är läge för en rappare som en gång i tiden drömde om att vara underjord att börja sjunga istället…quotation end

Lika imponerande är den 23-årige Z.E som utan majorbolag släppt två succéplattor under året varav debuten “Min penna blöder” gick rakt in som nummer ett på albumtopplistan. Den prisade och hyllade 18-åriga Jireel släppte även han sitt debutalbum under året, och framtiden ser helt klart ljus för genren som bara fortsätter växa. Stor gör succé i Så mycket bättre och hela Sverige älskar Umeåsonen Fricky.

När jag som 10-åring började anamma subkulturen hiphop så pratade man om att representera de fyra elementen (dj-ing, breaking, graffiti, rap) för att vara äkta. Om man skulle vara riktigt äkta skulle man hålla sig underjord, det vill säga att aldrig slå igenom kommersiellt. Det är häftigt att se utvecklingen sen dess! Det är inte bara i Sverige som denna trend håller i sig, utan även globalt är det rap och trap som spelas mest. Drake, Post Malone och XXXTENTACION är topp tre mest streamade i världen år 2018. Frågan är då om rap egentligen är vår tids popmusik?

Det kanske rentav är läge för en rappare som en gång i tiden drömde om att vara underjord att börja sjunga istället…

Albin Johnsén

Plus: En av världens största festivaler kommer till Sverige nästa år! Lollapalooza i Stockholm i juni 2019.Minus: Kan vi ha några slags regler för denna genre? Typ ingen julmusik innan gatorna är täckta av snö?

klar

Artikellänk är kopierad

Albin Johnsén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro