ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Albin Johnsén: I en popkultur där det är svårt att få utrymme tar Kanye alltid plats

Albin Johnsén · 28 Jun 2018
Uppdaterad 28 Jun 2018
De senaste dagarna har han varit inblandad i fem albumsläpp; tre som producent (Pusha-T, Teyana Taylor, Nas) och två som artist (Ye, och samarbetet med Kid Cudi: KIDS SEE GHOSTS), skriver Albin Johnsén.

De senaste dagarna har han varit inblandad i fem albumsläpp; tre som producent (Pusha-T, Teyana Taylor, Nas) och två som artist (Ye, och samarbetet med Kid Cudi: KIDS SEE GHOSTS), skriver Albin Johnsén. Foto: Edward Berthelot/GC Images/Getty


Albumet 808s & Heartbreak som hunnit bli tio år gammalt nu skulle kännas lika relevant och tidsenligt om det släpptes i dag. Det jag tycker är mest beundransvärt är att han lyckas med konsten att förnya sig själv och experimentera mellan varje album, skriver Albin Johnsén.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag var femton år första gången jag hörde Kanye West och hans debutsingel Through The Wire. Det var första singeln från det numera legendariska albumet The College Dropout som släpptes 2004. Kanye var den hyllade producenten (ligger bakom flera låtar på Jay-Z succéalbum The Blueprint) som bestämde sig för att ställa sig framför mikrofonen.

quotation startI en industri där många försöker bygga karriärer genom att imitera andras skapelser så är det befriande att ta del av sanna kreatörers verk.quotation end

Han varken lät eller såg ut som rapparna gjorde då. Med ett eget sound och en egen stil (Kanye rockade pikétröjor med uppvikt krage när alla andra körde sporttröjor i storlek XXL) så var jag en av många som blev ett fan. Hans sätt att använda samplingar, hans beats och känslan för melodier tog fram låtar som blev stora hits från de två första albumen som släpptes med ett års mellanrum. Låtar som håller än i dag. I takt med sin framgång växte dock ett ego fram som tagit mer och mer plats i olika mediala sammanhang senaste åren.

Sedan han dessutom blev tillsammans med den kändaste realityshowstjärnan så har de flesta rubrikerna kring Kanye snarare handlat om hans privatliv, hans stökiga uttalanden och hans märkliga uppföranden än om hans musik. Trots det har han fortsatt att skapa musik, kanske en del höga toppar och djupa dalar men alltid intressanta släpp. Albumet 808s & Heartbreak som hunnit bli tio år gammalt nu skulle kännas lika relevant och tidsenligt om det släpptes i dag. Det jag tycker är mest beundransvärt är att han lyckas med konsten att förnya sig själv och experimentera mellan varje album.

LÄS MER
Nisse Edwall: Det finns ett stort problem med fotbolls-VM

I en industri där många försöker bygga karriärer genom att imitera andras skapelser så är det befriande att ta del av sanna kreatörers verk. Det är också det som gör att han som 40+ årig rappare kan vara så pass aktuell och inflytelserik. I en popkultur där till och med 30-åringar har svårt att få utrymme tar Kanye alltid plats. De senaste dagarna har han varit inblandad i fem albumsläpp; tre som producent (Pusha-T, Teyana Taylor, Nas) och två som artist (Ye, och samarbetet med Kid Cudi: KIDS SEE GHOSTS). När jag samma dag som denna text publiceras släpper sista delen av mitt andra album så känns det otroligt inspirerande att påbörja förnyelsen inför nästa!

Albin Johnsén

Plus: Låten Everything på Nas senaste album.Minus: Mordet på den 20 årige rapparen Jahseh Onfroy mer känd som XXXTENTACION förra vecken.

klar

Artikellänk är kopierad

Albin Johnsén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro