ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Albin Johnsén: Jag ser fram emot Christer Sjögrens tolkning av Stor

Albin Johnsén · 18 Okt 2018
Uppdaterad 18 Okt 2018
Det ska bli intressant att höra hur dansbandskungen Christer Sjögren tolkar en av Sveriges absolut främsta rappare, skriver Albin Johnsén.

Det ska bli intressant att höra hur dansbandskungen Christer Sjögren tolkar en av Sveriges absolut främsta rappare, skriver Albin Johnsén. Foto:  Mattias Hansson/IBL


Jag hoppas de andra deltagarna i "Så mycket bättre" vårdar Stors lyriska verk med den ömhet de förtjänar, skriver Albin Johnsén.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Imorgon (lördag) börjar en ny vända av ”Så mycket bättre”. I den nionde säsongen av programmet ska det framförallt bli intressant att höra hur dansbandskungen Christer Sjögren tolkar en av Sveriges absolut främsta rappare Stor och vice versa. Stor som släppte det hyllade albumet ”Under broarna” ifjol, en platta som jag nog håller som en av de bästa som någonsin släppts i Sverige i sin genre. Jag hoppas de andra deltagarna vårdar hans lyriska verk med den ömhet de förtjänar.

quotation startNär man väljer att medverka i de allra folkligaste sammanhangen så tappar man anseende bland den tröttsamma kryddeliten.quotation end

”Så mycket bättre” har ju verkligen blivit en tungviktare inom den svenska musikindustrin och precis som Melodifestivalen utvecklats till en genväg in på topplistorna. Det känns som många karriärer fått sig rejäla uppsving sen starten 2010 där många låtar har gjort succé på Spotify. För det narcissistiska artistsläktet är det ju också smickrande att få sitta på bästa sändningstid och summera karriären framför svenska folket. Även om karriären i vissas fall knappt bestått av ett album.

Men bortom smicker och chans till framgångar finns det ju en baksida också. Med både ”Så mycket bättre” och Melodifestivalen. De deltagare som medverkar men inte gör succé bränner sig lite. När man väljer att medverka i de allra folkligaste sammanhangen så tappar man anseende bland den tröttsamma kreddeliten (personligen tycker jag det är häftigt att vara folklig). Om man då inte får något som fäster bland folket så är det lätt att hamna i ett ingenmansland där man varken är spännande på Nytorget i Stockholm eller populär ute i stugorna.

Det är lätt att minnas de som gjort stor succé genom åren men när man går igenom alla som varit med sen starten ser man också hur många som inte gjorde det. De är betydligt fler.

Även om det såklart är en jättefin sak att få framföra sin musik för miljoner människor några lördagar i rad så är det uppenbarligen ingen garanti för att det generar fans på ett långsiktigt plan. Men som jag varit inne på tidigare så lider tyvärr hela musikindustrin av ett syndrom där förmågan att tänka långsiktigt ständigt förlorar mot behovet av att gå plus till nästa kvartal. Men undantagen gör det hela värt att kämpa för i alla fall!

Albin Johnsén

Plus: Tappat med Victor Leksell, höstens bästa svenska låt?Minus: Det var en dryg månad sen, men det är fortfarande lika tragiskt att rapparen Mac Miller (Malcolm James McCormick) lämnade oss 26 år gammal.

klar

Artikellänk är kopierad

Albin Johnsén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro