ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Aldrig är män så källkritiska som när kvinnor berättar om övergrepp

Cissi Wallin · 21 Nov 2016
Uppdaterad 22 Nov 2016

Den lilla, lilla känslan av trygghet som vi har i det offentliga rummet – den är försvinnande liten.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna åkte som vanligt tunnelbana här i New York för en dryg vecka sedan. Men den här gången hände något som rubbat något i henne för lång tid framöver. Som rubbat den lilla känsla av trygghet som vi tjejer och kvinnor har kvar i det offentliga rummet. Men som kan tas ifrån en på några sekunder, om man bara råkar vara på fel plats vid fel tillfälle. För under den där tunnelbaneresan böjer sig en äldre man fram och tar henne mellan benen. Samtidigt som han högt och tydligt skanderar "du är i Trump-land nu, gumman!". Hanna knuffar bort. Han ramlar och någon ringer polisen. När de väl kommer är det Hanna som får skäll. Visst, det han gjorde var olämpligt, men man puttar inte en "äldre man med krycka!", tycker poliserna på plats.

När jag några dagar senare delade den här historien i mina sociala medier exploderade kommentarsfälten. Alla reagerade med avsky, utom en viss klick. Ett tjugotal personer som Erik, Sebbe, Johan, William, Henrik, Kent med flera, alla med mansklingande namn.

Läs mer: Här är guiden som hjälper dig att själv bli en bättre viralgranskare

De var oerhört snabba med att misstro. "Detta är garanterat fejk!", ropade någon. "Feministisk propaganda!", en annan. Ty det finns ju inget annat tillfälle när alltför många män är så källkritiska som när någon av kvinnligt kön berättar om sexism eller övergrepp. Samma män som helt o-källkritiskt delat till exempel videon där "muslimer skändar en svensk julgran", på Facebook timmarna innan. Videon som Metros eminenta Viralgranskare slagit fast bara visar några vandalsugna snorungar i ett egyptiskt köpcenter.

Läs mer:  Hur bör man egentligen agera när man blir våldtagen?

Men som sagt. Om en kvinna väl pallar och vågar berätta om sexövergrepp så misstros hon per automatik, framförallt av en hel drös karlar. Det sägs att hon ljuger, hittar på för att få uppmärksamhet (eller pengar – skadestånden i Sverige är en riktig trissvinst har jag hört. OBS ironi) eller åtminstone kryddar sanningen. Vi kvinns kan tyvärr inte vänta oss något annat bemötande av en tyvärr ganska stor klick av den manliga befolkningen, om någon ur den manliga befolkningen tagit för sig av våra kroppar utan samtycke. För i stort sett alla kvinns är ju latenta lögnerskor. Det står till och med i Bibeln, Koranen och på Flashback någonstans. Sägs det.

Läs mer: Ta av dig offerkoftan och sluta ropa "inte alla män"

Så, hur ligger det då till? Ptja. Jag som kvinna måste erkänna att jag absolut ljuger och överdriver. Om en sak. Alltmer. Nämligen om hur jävla saklig, nyanserad och gillande jag är i mina känslor gentemot samhällsgruppen män. För ni gör det verkligen svårt för mig att inte hata er tamefan nästan allihop. Ni, den till synes aldrig sinande strömmen karlar med unken kvinnosyn (eller "bara" ni som sitter på era tysta medgivande och fiser) gör det verkligen till en riktig, saftig utmaning att ens hysa minsta lilla sympati i tider som dessa. Men eftersom jag är någorlunda väluppfostrad överdriver och rentav ljuger jag om mitt mansgillande. Hycklare! Jag vet. Men vad gör man inte för lite uppmärksamhet.

+ Att "Cirkus Trump" i alla fall tvingat allt fler att erkänna rasism, sexism och annat vider - Att samma cirkus legitimerat otaliga incidenter som den jag just berättat om

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro