ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Alexandra Pascalidou: Lilla Maria blottade vår rasism

Alexandra Pascalidou · 6 Nov 2013
Uppdaterad 6 Nov 2013

klar

Artikellänk är kopierad

ALEXANDRA PASCALIDOU: Min kompis, en blond man, adopterade en asiatisk flicka. I dag vågar han knappt hålla henne i handen. ”När jag håller om min tonårsdotter blänger folk som om jag vore en pedofil som frihetsberövat flickan”, säger han. Men trots fördomar och misstänksamma blickar har ännu ingen gripit honom. Kanske för att han besitter det blonda privilegiet. Men om du är mörkhårig och mörkhyad och romsk, bor i ett risigt ruckel och råkar ha ett blont barn, då riskerar du att gripas och berövas barnet av poliser som enligt svepande stereotyper utgår ifrån att sådana som du brukar röva bort barn. De senaste veckorna har vi bevittnat en rasbiologisk renässans. Svensk polis registrerar romska barn medan deras grekiska och irländska kolleger rövar, förlåt, ”räddar” dem. Den grekiska polisen, som anklagats för rasism och relationer till nazistpartiet Gyllene Gryning, vred medialjuset mot en en regisserad räddningsaktion. Poliser slet 5-åriga Maria, i media kallad ”den blonda ängeln”, ur sin familjs famn för att hon inte såg ut som dem. Flickans blå ögon och blonda kalufs räckte för att polisen skulle gripa föräldrarna och slå globalt larm om barnarov. Polisen på Irland hakade på häxjakten och tvångsomhändertog två blonda barn från deras mörka mödrar, tills deras DNA visade att, hör och häpna, även romer kan få blonda barn.

Maria hade hamnat hos en romsk familj i grekiska Farsala för att hennes biologiska romska familj i Bulgarien inte ens hade råd att mata eller klä henne ur soporna. I grekisk press läser jag att Marias mor var gravid när hon lämnade sin bulgariska by Nikolaevo. Hon plockade apelsiner i Grekland för att försörja nio barn. Hon sägs ha sålt den nyfödda flickan för 400 euro till en blond kvinna, som adopterade bort henne till en grekisk företagare. När han efter ett par veckor upptäckte att ”den blonda ängeln”  hade ett synfel returnerade han henne som om hon var en vara som inte överensstämde med varudeklarationen.

När den biologiska modern återvände till sin bulgariska by sa hon att barnet dött vid födseln. Men folk i lägret tvivlade eftersom familjen, till skillnad mot alla andra, hade råd med mat i flera veckor. Nu när strålkastarljuset slocknat dividerar Bulgarien och Grekland om Maria ska fosterhemsplaceras eller återbördas till någon av sina romska familjer.I min bok ”Kaos – ett grekiskt krislexikon” besöker jag ett romskt läger i Korinth där 800 romer lever utan el, kranvatten eller toalett. Många barn får varken vaccin, vård eller möjlighet att gå i skolan. Hungriga, smutsiga, frusna barn vars föräldrar tvingas försörja dem på skrot, sopor och småbrott. Dessvärre är inget av barnen tillräckligt blont för att väcka världens vrede och omsorg. Det sägs att änglar är budbärare. ”Den blonda ängeln” lyfte en rostig spegel som blottade vår reflexmässiga rasism. Den som gör att vårt medlidande begränsas till blonda barn. Den som får oss att blänga när asiatiska flickor håller sina pappor i handen och som får oss att tro att romer rövar bort barn.

+ Granska friskolorna. Uppdrag Gransknings avslöjande om friskolorna. Dags att revidera skolsystemet.

– Inte bra. Avlyssning.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro