ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Alexandra Pascalidou: Oskulder säljs för 300 dollar

Alexandra Pascalidou · 12 Dec 2013
Uppdaterad 12 Dec 2013
Alexandra Pascalidou: Oskulder säljs för 300 dollar

Alexandra Pascalidou: Oskulder säljs för 300 dollar


klar

Artikellänk är kopierad

ALEXANDRA PASCALIDOU: Kvinnokroppen är ett slagfält. Ett argument i en verbal strid. Ett vapen i männens krigföring. En slagpåse för världens vrede.

Förra veckan var jag på Trust Women konferensen i London som arrangeras av International New York Times och Thompson Reuters.

Där läste bland andra den mexikanska skådespelaren Salma Hayek, den amerikanska supermodellen Christy Turlington, den brittiska f.d. premiärministerfrun Cherie Blair, den afghanska doktorn Sima Samar, den egyptiska aktivisten Mona Altehawy och Jordaniens Drottning Noor monologerna ”Sårade till döds” av italienskan Serena Dandini. Det är mördade kvinnors berättelser. Kvinnor som mördats av män.

”Jag dog när jag födde barn” läser Sima Samar. Flickan var bara nio år när hennes fem gånger äldre man gjorde henne med barn. ”Dockmammorna” kallas de. De unga mödrarna. Barnen som får barn. ”Plötsligt var jag värd något för min familj” säger barnbruden som såldes för en sedelbunt. Precis som oskulder från Syrien nu säljs för 300 dollar i flyktingläger.

”I vissa länder är det farligare för en kvinna att gå i skolan än att prostituera sig” läser Sima Samar som kämpar för att flickor i Afghanistan ska få gå i skolan.

Christy Turlington läser om en kvinna som blir våldtagen under en joggingrunda i Central Park. Edna Adan, den berömda barnmorskan och Somalilands första kvinnliga minister läser om en italienska som mördades av sin man i det som tidningarna beskrev som ”ett utfall av plötsligt raseri”. Trots att mannen innan mordet förvarnat alla – från bagaren till skomakaren. Alla visste. Alla teg.

Cherie Blair läser om 8 000 unga indiskor som varje år dödas av sina svärföräldrar. Ofta bränns de som gammalt bråte i spisen. För att de inte sköter hushållssysslorna. För att de inte lyder och lider i tystnad. Salma Hayek läser om flickebarn som får kopiller för att växa fortare. Om flickor som sövs ner och vaknar upp utan lever. I kroppar som redan tillhörde andra. Det här är inte kvinnofrågor. Det handlar inte om mens och klimakteriebesvär. Det här handlar om mänskliga rättigheter i en värld som fortfarande behandlar kvinnor som en minoritet. En värld som gör statistik av våra sorger.

Samtidigt i Sverige delas nyheten om mordet på Marcia Karlsson 5 000 gånger på Facebook. Den unga, blonda Marcia mördades av flyktingar som enligt väninnan borde skickas tillbaka till sitt hemland för att där utöva ”sin barbariska och primitiva religion”.

När Metros skickliga reporter Jack Werner rotar lite finner han att allt är fejk. Historien är ett hopkok som saltats med en näve rasism. ”Våra egna kvinnor framställs ofta som passiva offer som vi måste rädda undan invandrarmännen” säger Jack Werner.

Det är kampen om kvinnorna. De avhumaniserade kropparna som blir slagträn i debatten. Men vi ger oss inte. En dag blir vi kaptener över våra egna kroppar.

+ Hyllningstalet. President Barack Obamas hyllningstal på Nelson Mandelas begravning.

– Anonyma näthatare. Visa lite ryggrad, stå för era ord.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro