ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Alexandra Pascalidou: Unga förlorare i ekonomiskt krig

metro · 19 Sep 2013
Uppdaterad 19 Sep 2013

klar

Artikellänk är kopierad

ALEXANDRA PASCALIDOU: Prekariatet heter den nya globala klassen som hankar sig fram på osäkra, temporära anställningar, som saknar skyddsnät och som vet att välfärden förlorade matchen mot marknaden. Marknaden som med en lätt axelryckning förebrår dem som hamnat utanför att de faktiskt får skylla sig själva. Dagligen möter jag människor som våndas över hushållsekvationer som inte ens Nobelpristagare i ekonomi kan få ihop. Dimitris är en av dem. ”Jag bor med min mor och min syster. Mina föräldrar är skilda”, säger han ursäktande medan han kör till tv-inspelningen för kanalen han börjat arbeta för. Det är en sen lördagskväll i september och den atenska hettan håller i sig. Dimitris är en 25-årig före detta fotbollspelare i ett lag som sålde matcher och nu reporter i en tv-kanal och skribent på en nyhetssajt, samtidigt som han gör lumpen på försvarshögkvarteret där han transkriberar nyhetssändningar.

”Jag är så stressad att jag börjat röka” säger han som arbetar från sju på morgonen till tio på kvällen. Varenda dag. Inga lunchpauser, inga semesterdagar, inga söndagar på stranden. När jag frågar vad han får betalt rodnar han. ”På nyhetssajten där jag avslöjade de värsta skandalerna fick jag under ett år inte en enda euro. Sedan fick jag min första lön på ett par hundra. I dag får jag 400 € i månaden svart. Det är inte mycket men det är mer än de andra får”.  Ägaren till nyhetssajten är en känd journalist som utger sig för att vara vänster och kämpa för mänskliga rättigheter. Hans egna anställda som slavar oavlönat ”ska vara tacksamma att de har ett jobb som kan vara en merit i framtiden”. Om Dimitris är för fin i landet med ungdomsarbetslöshet på 63 procent står åter tusen  tröskeln. När Dimitris fick tv-jobbet, där han debuterar med att intervjua mig, ringde han sin chef för att säga upp sig på nyhetssajten. Denne hotade med att sprida att det är Dimitris som osignerat skrivit och avslöjat skandalen om ministern som tillsatte sin kompis frisören som sjukhuschef. Om Dimitris avslöjas kommer han sannolikt att förflyttas till turkgrekiska gränsen där han får göra resten av militärtjänsten och därmed inte heller kan jobba längre. Då slås hela familjens ekonomi i spillror. ”Men jag är inte dum bara för att jag är ung”, säger Dimitris. Han har plåtat chefens sms-konversation med en huvudåklagare i sekretessbelagda skandalmål. Huvudåklagaren som är gift och har barn är chefens älskarinna. ”Så om han läcker, läcker jag” säger Dimitris när han leder in mig i en kampsportslokal på Vouliagmenis aveny. ”Jag skulle inte våga slåss med dig” säger han, som slåss för sin familjs överlevnad i ett fullskaligt ekonomiskt krig. Ett krig där de unga i många delar av Europa och världen är förlorare redan innan de klivit in i ringen.

+ Hyllat Sommarprat. Kristian Gidlunds Sommarprogram. Må han vila i frid. 

– Valspurt. Tysklands trista valspurt. Angela Merkel har redan vunnit. 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro