ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Alice Bah Kuhnke kan bli succé 

Göran Greider · 3 Okt 2014
Uppdaterad 3 Okt 2014
Alice Bah Kuhnke kan bli succé

Alice Bah Kuhnke kan bli succé


klar

Artikellänk är kopierad

GÖRAN GREIDER: Stefans Löfvens regeringsdeklaration började trevande, nästan byråkratiskt men växte efter hand till något annat: ett definitivt och befriande avsked till den långa era där nästan enbart skattesänkningar stått i centrum för svensk politik. Här öppnades en dörr till en bredare syn på politik när Löfven exempelvis lät kampen mot rasism bli lika viktig som ekonomisk politik eller när han plötsligt talade inspirerat om kulturpolitik , vilket ingen statsminister gjort på årtionden. Ja, en dörr till den politiska fantasin ställdes på glänt.

Löfven är ingen stor retoriker och inga idépolitiska vingslag hördes i deklaration. Men det kändes som om något här kunde börja om.

De partier i regeringsdeklarationen som handlade om klimat och miljö var bra, även om det kändes att det inte är Löfvens specialområde. Och frågan är hur nöjd Jonas Sjöstedt är med formuleringarna om att begränsa vinsterna i välfärden, men knappast stoppa dem.

Regeringen Löfven tillträder i det knepigaste parlamentariska läge Sverige upplevt sedan tjugotalet. Därför vädjade han på slutet om ansvar och han gjorde det med övertygelse.

Ministerlistan som presenterades innehöll en stor överraskning: Alice Bah Kuhnke som kulturminister. Det kan bli succé. De gånger jag mött henne – bland annat just i litterära sammanhang - har hon framstått som just den förnyelsebara energikälla som en idag nästan insomnad svensk kulturpolitik behöver. Och Margot Wallström som utrikesminister känns också som att en betydande politiker äntligen kan komma till sin rätt i svensk politik.

Men grundkänslan är denna: Sverige börjar om. En era är över. En annan tar vid. Det regnar men jag är litet glad.

►LÄS MER: Från Disneyklubben till kulturminister – minns du hur det började?

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro