ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Alla har rätt till sina åsikter – men inte till påhittade fakta

Johan Norberg · 24 Aug 2016
Uppdaterad 25 Aug 2016
Vi har alla en släng av faktaresistens, skriver Johan Norberg.

Vi har alla en släng av faktaresistens, skriver Johan Norberg. Foto: Montage/TT


Det är lätt att håna människor som tänker med sina känslor istället för att se till fakta. Men har vi inte alla en släng av den attityden, undrar Johan Norberg.

klar

Artikellänk är kopierad

En storsäljande bok, "Livet med kvantfysiska glasögon" av författarna Titti Nordieng och Mikael Säflund, har väckt uppståndelse då den påstår att kvantfysiken gör mirakel möjliga, kan ge dig drömlägenheten och rädda dig från ebola. När Dagens Nyheter invänder att forskare på området säger att detta är humbug svarar en av författarna: ”Det kan vara en uppfattning. Men den uppfattningen har varken Mikael eller jag.” Dvs världens forskare må ha en åsikt, men vi glada amatörer får väl också tycka till?

Det är lätt att håna sådan faktaresistens, men hur ofta har vi inte själva den attityden? Tillväxtvänner som inte vill höra vad forskare säger om växthusgaser, eller miljöpartister som inte vill höra vad forskare säger om genetiskt modifierade grödor. Det brittiska folket är trötta på experter, som en av ledarna för Brexitkampanjen, Michael Gove, sade när han insåg att nästan ingen ekonom stödde hans åsikter. “Är det inte viktigt att vara försiktig och se till att det som man delar är sant?” frågade TT förra året en SD-politiker i Sala, och fick svaret: “Så kanske du tänker. Men jag kanske tänker med känslor i stället?”

►LÄS MER: Metro Debatt: Deras kvantfysik lurar sjuka 

Vi har alla en släng av det. Sedan 1940-talet har statsvetare dokumenterat att vi väljare går mycket på känsla. ”Väljarna är mycket okunniga”, som statsvetarna Sören Holmberg och Henrik Oscarsson sammanfattar forskningsläget i boken Väljare. Amerikaner tror att 26 procent av statsutgifterna går till bistånd (och tycker att det är för mycket), när det är mindre än 1 procent. När svenskarna röstade 2006 visste majoriteten inte att det var en socialdemokratisk regering som satt vid makten. Bara hälften av tyskarna kan placera Die Linke (”Vänsterpartiet”) på en höger/vänster-skala. Och ingen i hela världen vet hur mycket de egentligen betalar i skatt.

En Ipsos-Mori-studie av 14 länder visade häromåret att alla befolkningar har fel i nästan alla sina föreställningar om samhället. De överskattar förekomsten av mord, arbetslöshet, tonårsgraviditeter, invandrare och muslimer i deras samhällen, ofta dramatiskt. Svenskar tror att det finns mer än tre gånger fler muslimer i Sverige än det faktiskt gör.

►Läs mer: Johan Norberg: Cannabis legaliserades – ingenting hände

Det är inte toppen. Det är lite som med kvantfysik: alla må ha rätt till sina egna åsikter, men de har inte rätt till sina egna fakta. Vissa statsvetare menar emellertid att väljare är ”rationellt okunniga”. Med tanke på hur liten chansen är att en enskild röst ska påverka ett visst val och en viss sakfråga så är det knappast mödan värt att sätta sig in i alla frågor. Kanske. Det vi vet är att vi aldrig skulle drömma om att lägga ned så lite energi på valen i vårt eget liv, som vi har direkt inflytande över – av bil, kläder, skola eller bostadsort. Det är ett av de bästa skälen att flytta så många val som möjligt från politikerna till medborgarna.

+ De sista sångerna Kent släpper en samling med fyra nya låtar. Vi tar det lilla vi kan, i saknaden.

- Burkinijakten. Beväpnad fransk polis tvingar muslimska kvinnor att strippa på badstränder. Sådana offentliga förödmjukelser kommer att ge jihadisterna många nya rekryter framöver.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro