ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Alla män i hela världen har samma snygge-min

Stephan Mendel-Enk · 22 Feb 2011
Uppdaterad 10 Mar 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I en scen i nya Disneyfilmen ”Trassel” befinner sig den manlige huvudrollsinnehavaren i svår knipa.

När inget annat funkar tvingas han ta till sitt allra kraftigaste vapen. Han gör sin snygge- min. Det innebär att han rynkar pannan, kisar med ögonen och tittar på sin kvinnliga motspelerska med bekymrad blick.

Det är ingenting unikt för honom. Alla män har samma snygge-min.

Jag gör den själv till exempel. Varje gång jag passerar en spegel rynkar jag automatiskt på pannan, halvsluter ögonen och får något besvärat över hela ansiktet. Reklamaffischer för   Dressman och Brothers är egentligen bara stora påkostade uppvisningar av den manliga snygge-minen. Brad Pitt har aldrig poserat på bild utan den. Den svensk som bäst behärskar minen är Alexander Skarsgård. Om det inte vore för hans extraordinära pannrynkor och bekymrade uppsyn skulle det vara omöjligt att skilja honom från Gunde Svan.

Snygge-minen tycks vara som allra viktigast i fotomodellsvärlden.

För att ha en chans i branschen måste kvinnliga fotomodeller vara långa, tunna , ha ett vackert men ovanligt utseende och se bra ut i så många olika typer av kreationer som möjligt. För manliga handlar det bara om att se problemtyngd ut i så många olika situationer som möjligt.

Oavsett om man rakar sig, kör bil eller äter en halstablett måste man kunna utföra det med samma besvärade ansiktsuttryck. Med snygge-minen visar den manlige modellen att han är ansvarsful och medveten om livets svårare sidor. ”Visserligen friskar denna pastill upp mitt svalg något oerhört, men innan vi löst världssvälten och växthuseffekten kan jag inte se lyckligare ut än så här ” säger den.

Kvinnliga modeller kan ha vilken min som helst. De kan se nyfikna, förvånade eller lekfulla ut. Männen får bara vara bekymrade. En man som ser   nyfiken ut anses inte attraktiv. Inte   förvånad heller. Och en storbildskampanj som visade vuxna män med något leklystet i blicken tror jag skulle framstå som direkt hotfull.

Jag undrar hur det gick till, när kom vi överens om att just bekymmer är det absolut sexigaste en man kan utstråla? Prövade man en massa andra uttryck - lättad, småirriterad, proppmätt - innan man kom fram till att bekymrad var det allra läckraste?  

Eller kanske tycker man att snygge-minen utstrålar de egenskaper som kvinnor mest av allt vill ha hos en man: mognad, erfarenhet och lätt närsynthet.  

+ Rapunzel. Huvudpersonen i ”Trassel” har sagovärldens bästa namn.

– Törnrosa. Välkänd sagofigur som ändå aldrig nått riktigt samma status som Snövit och Askungen.  

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro