ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Alla måste kunna formuleringen för att få jobb"

Stephan Mendel-Enk · 12 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

För ett år sen, på den här sidan, lanserade jag idén om att smacka ihop alla olika priser som delas ut vid årets slut till ett enda. Eftersom de mest uppmärksammade priserna – Bragdguldet, augustpriset , nobelpriset i litteratur, Guldbollen, stora journalistpriset – alla antingen handlar om sport eller olika sorters texter borde de kunna slås samman till ett pris. Ett som helt enkelt belönar årets sportskribent. Till stor del beroende på att han saknade motståndare togs fjolårets pris hem av den man som uppfann frasen: ”Inte ens skräckmästarna Alfred Hitchcock, Agatha Christie och Edgar Allen Poe hade väl tillsammans kunnat koka ihop en så gastkramande avslutning som måndagens match mellan Öster och Norrköping bjöd på.” I år har många röster höjts för att ge priset till den person som ligger bakom årets överlägset snabbast spridda sport-formulering: ”han/hon gör det bra.” Uttrycket började dyka upp i tv:s sportsändningar tidigt i våras. När sommaren tog slut och hösten kom gick det inte att snegla åt en sportsida utan att stöta på den. Ordvalet står för något helt nytt inom sportfras-världen. Istället för att som tidigare bemöda sig om att formulera något specifikt som ”han är skicklig en mot en” eller ”nyttig vid fasta situationer” säger tränare, spelare och journalister nu bara: han gör det bra. Markus Rosenberg gör det bra i Bundesliga. Victoria Svensson gjorde det bra mot Danmark. Chippen gör det väldigt bra på träning. Men även om den är ny och revolutionerande tycker jag inte den här frasen riktigt räcker till för att få årets pris. Den är för slätstruken och saknar helt den poetiska klang som kännetecknar tidigare vinnare. Min kandidat är istället den så kallade ”Sportbladet –inledningen”. Den lyder: ”Igår åkte Jessica Lindell-Vikarby Super G för första gången den här säsongen. Och som hon gjorde det.” Formuleringen har fått sitt namn av att samtliga skribenter på Sportbladet måste bevisa att de kan hantera den för att få anställning. Alla tidningens vikarier tilldelas ett kompendie där grunderna till frasen lärs ut och när en reporter för första gången lyckas få till den i en artikel bjuder redaktionsledningen på tårta. Redan Arne Hegerfors använde det här uttrycket under sin tid som kommentator på SVT. Fortfarande anses det så vackert och fyndigt att det får vara med i flera sportartiklar om dagen. Det är värt 2007 års mest prestigefyllda pris. Och som det är det.

+ Politiker och har företagsledare som har vita låne-hjälmar på sig när de besöker byggen. Partiledarna i alliansen hade såna på sig för ett tag sen och det var som vanligt underhållande att se.  – Det där e:et som ibland läggs till ”jul” i sammansatta ord är mycket irriterande. Jul-e-frid. Jul-e- gran. Jul-e-imbecill.

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro