ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Alla skolor måste ha en plan för att hjälpa barn som far illa

Hillevi Wahl · 1 Dec 2015
Uppdaterad 1 Dec 2015

klar

Artikellänk är kopierad

I dag är det lag på att alla arbetsplatser ska ha en färdig handlingsplan om man upptäcker att en anställd har alkoholproblem. Men det omvända gäller inte för barn. Enligt en undersökning som Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN) har gjort så är det bara 33 procent av alla skolor som har en handlingsplan för hur man ska agera om man upptäcker att ett barn lever i en familj med missbruk.

67 procent av alla skolor famlar alltså i blindo. Just nu berättar Trygga barnen, denna fantastiska barnrättsorganisation, om några av de barn som kommer i kläm när vi vuxna står handfallna: ”Zanna är fem år men redan förälder, till sin egen mamma. Hon hjälper mamma att klä sig, borstar hennes hår, letar reda på hennes saker, tvättar henne runt munnen när hon kräkts, gömmer tabletterna mamma blir så sjuk av. Vissa kvällar när Zanna går hungrig, gör hon mackor till både sig själv och mamma, men det är inte alltid hon äter. Ibland tittar vuxna oroligt och lite undrande på Zanna. Än så länge har ingen frågat, undrat högt.”

För hur vet man? Om man inte riktigt vet hur det kan se ut i en missbruksfamilj? Vart ska man vända sig om man inte vet om det är vettiga människor i andra änden? Det är just därför vi behöver handlingsplaner. Innan vi upptäcker något. I skrivande stund håller NBV, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, på att ställa ihop en studieplan till den hyllade SVT-dokumentären Djävulsdansen, som fick fart på diskussionen om medberoende. Jag är övertygad om att den kommer att bli lättbegriplig och intressant - och bjuda på många tips för den som vill veta mer. Alla skolor borde använda sig av denna studieplan.

Sätt sedan ihop en handlingsplan: Hur gör vi om vi misstänker att ett barn far illa. Vilka kan vi fråga om hjälp, diskutera med? Känner vi en bra människa på soc? Skriv ner namn och nummer. En bra polis? Namn och nummer. Någon bra på BUP? Namn och nummer. Kommunens stödgrupp (du hittar alla på Drugsmart.com). Kontaktinformation! Bjud gärna in dem också. De kan förklara så att vi alla förstår. Viloplatser för barnen? Där vuxna är garanterat nyktra och trygga. Kyrkans ungdomsverksamhet, Junis, Trygga barnen, teatergrupper, scouterna, idrottsklubbar? 

Barn är olika, se till att ha alternativ. Skriv ner, sätt in i en pärm. Och – bang! - ni har redan förbättrat oddsen att hjälpa Zanna med hundra procent. Och ja, jag tycker faktiskt att det borde vara lag på att en sådan handlingsplan ska finnas på varje skola. Banne mig.

+ Miriam for president! Miriam Bryant är det bästa som har hänt Sverige på länge. Knockar mig fullständigt varje vecka i Så mycket bättre.

- Hatet mot Gina Dirawi. Helt sanslöst osmakligt, sorgligt, obildat och nattsvart dumt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro