ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Alla som tar en nubbe till maten i jul har inte alkoholproblem

Cilla Meskanen · 22 Dec 2016
Uppdaterad 3 Feb 2017
Hur hjälps barn till föräldrar med alkoholproblem av att andra föräldrar väljer att vara helt nyktra under julen, undrar Cilla Meskanen.

Hur hjälps barn till föräldrar med alkoholproblem av att andra föräldrar väljer att vara helt nyktra under julen, undrar Cilla Meskanen. Foto: TT/Expressen/Privat


Alla är inte ute efter att dricka sig fulla eller ens berusade. Alla som dricker alkohol är inte beroende och alla börjar inte genast bete sig som fyllesvin. Absolut, alkohol spelar en stor roll i vårt samhälle, på gott och ont. Men att, som Vit Jul-kampanjen gör, indirekt skuldbelägga de föräldrar som faktiskt kan hantera en öl eller ett glas vin till maten ställer jag mig starkt frågande till, skriver Cilla Meskanen.

klar

Artikellänk är kopierad

Att växa upp i en familj där julen innebär ont i magen, bråk och tomma ölburkar och vinflaskor i köket är med största sannolikhet en jättejobbig upplevelse för barnen som hamnar i skottlinjen för föräldrars drickande. Kampanjen Vit Jul har i flera år uppmuntrat alla vuxna att vara helt nyktra under julen för att stötta barn i utsatta situationer och för att julen ska vara barnens högtid. Jag tog modet till mig att ifrågasätta denna kampanj i en grupp på Facebook och blev bombarderad av svar. De övervägande var dock de som påstår att föräldrar som dricker ens en öl under julen har problem med att avstå alkohol och bör se över sina vanor. Att vissa kanske är helt nyktra större delen av årets övriga helger spelade ingen roll.

Hur hjälps barn till föräldrar med alkoholproblem av att andra föräldrar väljer att vara helt nyktra under julen? Känner sig Pelle 5 år tryggare när hans pappa somnar vid köksbordet med ölburken i handen för att Börje Salming går ut i media och deklarerar att han firar vit jul? En vän till mig växte upp med alkoholiserade föräldrar. När jag frågar honom vad som hade hänt om någon utomstående hade sagt åt dem att sluta dricka under julen skrattade han bara till svar.

”Att det var jul märktes ju ändå knappast. Man visste ju att varenda helg var lika illa ändå.”

Måste vi utgå från att alla föräldrar som väljer att dricka en julöl eller två, en nubbe till sillen eller ett glas vin till det varma på julbordet har problem med att avstå alkohol på samma sätt som de som är alkoholiserade eller har ett riskbeteende? Kommer en alkoholist välja att avstå att dricka under julen tack vare Vit Jul? Blir alla vuxna redlöst berusade och inkapabla att ta hand om sina barn efter ett glas vin eller en öl?

Svaret är naturligtvis nej. Personer som inte har riskbeteende eller alkoholproblem kan dricka en mindre mängd alkohol och nöja sig med det. Alla är inte ute efter att dricka sig fulla eller ens berusade. Alla som dricker alkohol är inte beroende och alla börjar inte genast bete sig som fyllesvin. Absolut, alkohol spelar en stor roll i vårt samhälle, på gott och ont. Men att, som Vit Jul-kampanjen gör, indirekt skuldbelägga de föräldrar som faktiskt kan hantera en öl eller ett glas vin till maten ställer jag mig starkt frågande till.

Jag fördömer ingen, varken de som väljer att dricka alkohol under ordnade former eller de som väljer att avstå helt och hållet. Men ingen av oss vinner på skuldbeläggning och smutskastning. Däremot tycker jag det är mycket naivt att tro att din eget val att vara helt vit under julen på något sätt hjälper de barn som dagligen lever i missbrukshelvetet. Om du verkligen vill hjälpa barn i utsatta familjer finns det många fler proaktiva val att göra än att fira en perfekt, vit jul med dina egna barn medan de utsatta sitter i sina rum och har ont i magen för att mamma och pappa bråkar på fyllan i köket. Bjud hem de barn du tror eller vet har det jobbigt, välj att vara mer synlig i dina barns vänkretsar året runt, dra öronen till dig när du hör barn anmärka att helgerna är jobbiga eller att mamma eller pappa dricker mycket vuxendricka. Var inte rädd för att prata öppet med dina barn om att alla inte kan eller ska dricka alkohol, var en närvarande förälder som lär känna dina barns kompisar och deras föräldrar. Men skuldbelägg aldrig de som inte väljer likadant som dig och tro inte att de val du gör innanför ditt hems fyra väggar nödvändigtvis hjälper andra som har det svårt.

Cilla Meskanen, vårdbiträde och mamma

klar

Artikellänk är kopierad

Cilla Meskanen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro