ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Alla tjänar på ett snällare Sverige"

Alexandra Pascalidou · 15 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

”Skaffa dig ett papper. Det kommer ge dig vingar!” tjatade min mamma under hela min barndom och ungdom. Hennes ord ekar där jag skyndar fram i ett skräckfilmssvart Stockholm med huvudet böjt. Gröna Lund, som stängt för säsongen, är som en övergiven spökstad. Där inne möter jag representanter för bostadsbolag, näringsliv, skola och polis som samlats för att diskutera ett läxhjälpsprojekt.

Pilotskolor är Hjulstaskolan och Bredbyskolan i Rinkeby. Båda skolorna har många elever med invandrarbakgrund och få med föräldrar som har svenska som modersmål, akademiska examina och höga samhällspositioner. Här får elever i åk 8 och 9 läxhjälp i alla kärnämnen för att kunna komma in på gymnasiet och sen förhoppningsvis vidare på högskolan och skaffa sig ett ”papper”. Det som gör detta läxhjälpsprojekt unikt är universitetsstudenterna som bedriver läxhjälpen avlönas för att stödja, peppa och plugga med eleverna efter skolan. På det sättet kan man ställa krav på både studenterna och eleverna som måste visa på resultat i form av bättre betyg.

Den populära SVT-serien ”Klass 9 A” fick många ögon att tindra och tåras. Min gamla mattelärare Stavros Loucas har blivit sinnebilden för superläraren. Men lärarna räcker ofta inte till. De har sällan tid för individuell stödundervisning. I vissa förortsskolor finns elever som är riktiga små hjältar med en sällsynt förmåga att anpassa sig till nya omständigheter och erövra ett nytt språk på nolltid. I en och samma klass finns elever som är födda i Sverige, elever som kom från Somalia för fem år sen och elever som kom häromveckan från Irak. Här finns elever som sett sin skola bombas från luften och här finns flickor som inte fått gå i skolan. Nu ska alla dessa elever klara kraven i det nya landet. Här kan läxhjälparna utgöra en länk mellan elever och lärare. De kan hålla eleven i handen och visa vägen till den frihet utbildning faktisk innebär. Det må låta som någon pajig Hollywoodfilm men i det här fallet överträffar verkligheten fiktionen. När elever på bara några månader lyckas höja sina betyg och få behörighet i kärnämnen får det konsekvenser för både deras egna och andras liv.

Alla ni som slentrianmässigt klagar på skolan, sluta snacka och ställ upp, sponsra eller läs läxor med elever som inte föddes med samma förmåner som ni. Om inte annat, gör det för egen vinning.  Att hjälpa andra är att hjälpa sig själv. Alla tjänar på ett snällare Sverige.+ Dramatens föreställning ”Små äktenskapliga brott” med Reine Brynolfson och Lil Terzelius. Grymt bra!– Sarah Palin för allt utom hennes utseende

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro